Cred ca mai toata lumea a pus varza la murat, si cred ca inca mai avem acolo ceva verze pentru zile negre, le puteti folosi facand aceste delicioase sarmalute de post!
Intai ne pregatim varza pe care o desaram, daca e nevoie, apoi taiem frunzele pentru sarmale indepartand nervura principala, apoi le taiem in doua si le punem la scurs intr-o sita.
Curatam ceapa si morcovul, le taiem marunt si le punem la calit in cateva linguri ulei.
Adaugam cate putina apa pentru a se inabusi apoi punem orezul si adaugam si peste acesta 2 cani de apa fierbinte, sau supa de zarzavat ( la cutie sau facuta in casa)asezonam cu sare si piper dupa gust.
Fierbem ciupercile si le feliem (putem folosi si din conserva) si le adaugam si pe acestea orezului.
Cand orezul este aldente (nu este fiert in intregime) stingem focul si acoperim craticioara cu un capac.
Pregatim o cratita in care sa ne incapa cca 40 de sarmale, eu am un tuci de fonta in care fac mereu sarmale sau varza calita.
Punem pe fundul tuciului o mana de varza tocata fasii apoi asezam sarmalele in cercuri concentrice. Dupa fiecare strat de sarmale punem un rand de varza, o foaie de dafin, cateva bobite de piper, un pic de cimbru si boia dulce de ardei.
Cand oala s-a umplut, acoperim sarmalele cu apa si le fierbem pe aragaz 30-40 de minute apoi le bagam in cuptorul incins la 160 ºC si le coacem cca 2 ore, pana cand varza s-a fragezit iar orezul este fiert.
Din cand in cand mai scoatem oala din cuptor si mai adaugam apa, altfel apa scade si orezul ramane nefiert.
La final punem 2 linguri cu bulion deasupra si lasam oala descoperita in cuptor sa se rumeneasca sarmalele.
Sunt extraordinar de bune. Noi le mancam intotdeauna cu placere!
Am gatit aceasta reteta .Eu mai pun in compozitie si stafide (1-2 linguri)de stafide aurii. Dau un gust deosebit sarmalelor. De asemeni pune verdeata tocata marunt,in compozitie ,iar cozille de la marar si patrunjel le asez pe fundul vasului,in care fierb sarmalele.se mai pune si o crenguta de cimbru. Peste ele se pune varza taiata .(din partea de frunza nefolosita la invelirea sarmalelor)Dau un gust bun sarmalelor
Eu le fac simple, fara morcov si fara ciuperci. Asa le facea mama mea pe timpuri si erau extraordinar de bune; le mancam goale si reci din frigider. Secretul sta in ceapa pentru ca ceapa da gust tuturor mancarurilor. In reteta asta, o singura ceapa la 2 cani de orez, este foarte putin. Si la sarmalele cu carne se pune mai multa cepa d'apoi la cele doar cu orez! Am mai mancat sarmale din astea cu morcov si ciuperci de la diferite persoane dar niciunele nu se ridicau la gustul celor facute de mama mea, cele simple doar cu ceapa si orez! Mai multe ingrediente nu inseamna neaparat ca produsul este mai bun.
Comentarii (34):
Sarmale de post cu orez ..si nu sarmale cu orez de post.o fi si orez de ..dulce? :-))))))))))))))))
mama ei de limba romana..
Foarte bune !!!
Foarte gustoase
Am gatit aceasta reteta .Eu mai pun in compozitie si stafide (1-2 linguri)de stafide aurii. Dau un gust deosebit sarmalelor. De asemeni pune verdeata tocata marunt,in compozitie ,iar cozille de la marar si patrunjel le asez pe fundul vasului,in care fierb sarmalele.se mai pune si o crenguta de cimbru. Peste ele se pune varza taiata .(din partea de frunza nefolosita la invelirea sarmalelor)Dau un gust bun sarmalelor
F.gustoase
Super asa e bine facute ca la carte felicitari putin marar e superrrrrrrrrrrrr
Eu le fac simple, fara morcov si fara ciuperci. Asa le facea mama mea pe timpuri si erau extraordinar de bune; le mancam goale si reci din frigider. Secretul sta in ceapa pentru ca ceapa da gust tuturor mancarurilor. In reteta asta, o singura ceapa la 2 cani de orez, este foarte putin. Si la sarmalele cu carne se pune mai multa cepa d'apoi la cele doar cu orez! Am mai mancat sarmale din astea cu morcov si ciuperci de la diferite persoane dar niciunele nu se ridicau la gustul celor facute de mama mea, cele simple doar cu ceapa si orez! Mai multe ingrediente nu inseamna neaparat ca produsul este mai bun.
Exista si orez care nu e de post? Sau sarmale fara orez?
Excelente, eu am mai adaugat si nuci
Se poate pune si putin marar