Intr-o oala mare se pune varza si se acopera cu apa. Se pune la fiert . Cand incepe sa se inmoaie, se tine cu o furculita si cu cutitul se taie frunzele de langa cotor, pe masura ce se inmoaie si se scot afara. Operatiunea se poate face si cu cateva zile inainte, iar varza oparita se poate pastra in frigider sau in congelator pe o perioada mai mare.
Se amesteca carnea cu oul, ceapa, orezul, lingurita rasa de sare, piper dupa gust, boiaua, lingurita de oregano si lingurita de pasta de rosii. Intr-o cratita sau oala cu fundul gros se face un "pat" din varza acra si crengute de oregano. Se invelesc sarmalele: intr-o foaie de varza se pune la un capat aproximativ 2 linguri de amestec de carne, se indoaie capatul, apoi marginile, si se ruleaza sarmaua strans.
Se aseaza in oala cu capatul liber in jos. La fel se procedeaza cu restul, si se aseaza una langa alta, pana cand se umple un strat. Se pune peste primul strat de sarmale pasta de rosii , foile de dafin, bucatele de grasime si un alt strat de varza acra.
Apoi se continua cu al doilea strat de sarmale, pana cand se termina umplutura. Se acopera sarmalele cu o farfurie intoarsa si se umplu cu apa sa le acopere.
Se pun la foc mediu 2-3 ore, adaugandu-se apa cand scade, si adaugandu-se sare si piper dupa gust . La fel se pot potrivi si de acre, mai adaugandu-se zeama din punga cu varza acra daca va plac mai acre.
De unde varza acra, daca și în titlu este vorba de sarmale cu varza creața, departe de varza de putina? La noi varza creață nu se prea găsește, dar e folosită pentru sarmale de familiile de români din Italia, Spania, Franța, unde se găsește varză creață, dar nu se găsește varză murată decât la magazinele românești ..
Comentarii:
De unde varza acra, daca și în titlu este vorba de sarmale cu varza creața, departe de varza de putina? La noi varza creață nu se prea găsește, dar e folosită pentru sarmale de familiile de români din Italia, Spania, Franța, unde se găsește varză creață, dar nu se găsește varză murată decât la magazinele românești ..
Fff bune
Multumesc de idee