Carnurile le taiem cubulete potrivite . Morcovii, patrunjelul, ardeiul gras si telina o taiem cubulete. Ceapa o taiem marunt ,iar usturoiul il presam. Rosiile le oparim ,indepartam pielita apoi le taiem cubulete. Acestea fiind facute ne apucam de pregatit gulyasul.
Punem untura la incins si adaugam ceapa taiata, usturoiul pisat si legumele la calit . Lasam 1 minut sa se intrepatrunda aromele dupa care adaugam carnea de porc, muschiuletul afumat si carnatii .
Calim pret de cateva secunde impreuna carnea cu legumele dupa care adaugam rosiile taiate , condimentam cu sare , piper macinat ,chimen ,boia si maghiran apoi acoperim cu un capac oala si lasam sa fiarba la foc mic pret de cateva minute bune .
Punem apa cat sa fie totul bine acoperit si lasam sa fiarba mai departe pana carnurile sunt fierte la foc mic acoperit partial.
Cand carnea e fiarta adaugam cartofii taiati cubulete si cateva felii de ardei iute . In timpul cat cartofii fierb pregatim razalaii (csipetke) cu care vom imbogati supa in felul urmator. Intr-un vas punem 1 ou si 100 gr faina si framantam pana obtinem un aluat mai tare .
Acest aluat il dati pe razatoarea mare si obtineti astfel razalaii. Cartofii sunt fierti pe jumatate ,adaugam pastele la supa si lasam sa fiarba mai departe pana sunt si acestia fierti. Intre timp mai potrivim supa de sare daca mai e nevoie.
E nu doar o bomba calorica , e plina de alimente care nu s-ar combina sub nicio forma, de ex. :2 feluri de fainoase-cartofi si galuste din faina???Plus ca, modul de preparare, timpii-lasa mult de dorit,parerea mea.
Daca pui morcovul si ardeiul sa fiarba odata cu carnea se vor face terci pentru ca lor le trebuie doar 20-30' ca sa fiarba pe cand carnea are nevoie de 1:30-2 ore, iar "razaliturile" alea ingroasa prea mult mancarea dupa parerea mea, cred ca mai potrivite ar fi galustile de faina pentru ca sunt mai mari. Si eu fac destul de des gulas si de multe ori aleg sa nu pun galusti pentru ca mancarea are destui cartofi si nu mi se pare potrivita combinatia cartof+galusca de faina, galustile de faina merg foarte bine la papricas care nu se face cu cartofi.
Comentarii:
Foarte bună!
Un fel de minestrone si asemanator cu multe alte ciorbe ardelenesti !!!!!!!!!!
Da,asa se face si in Ungaria degeaba comentati Se pun si cartofi si se fac si galuste
E nu doar o bomba calorica , e plina de alimente care nu s-ar combina sub nicio forma, de ex. :2 feluri de fainoase-cartofi si galuste din faina???Plus ca, modul de preparare, timpii-lasa mult de dorit,parerea mea.
Daca pui morcovul si ardeiul sa fiarba odata cu carnea se vor face terci pentru ca lor le trebuie doar 20-30' ca sa fiarba pe cand carnea are nevoie de 1:30-2 ore, iar "razaliturile" alea ingroasa prea mult mancarea dupa parerea mea, cred ca mai potrivite ar fi galustile de faina pentru ca sunt mai mari. Si eu fac destul de des gulas si de multe ori aleg sa nu pun galusti pentru ca mancarea are destui cartofi si nu mi se pare potrivita combinatia cartof+galusca de faina, galustile de faina merg foarte bine la papricas care nu se face cu cartofi.
Nu am gatit niciodata aceasta reteta, dar o voi pregati in aceasta iarna. Cred ca este specifica iernii.
Dece nu "gulas", cuvant existent in DEX ?
Musai o palinca inainteiar dupa mai vedeti voi
Cel mai aratos gulyas de pe net.. cred ca e si la gust.. am furat cateva ingrediente pe care inainte nu le foloseam!