Un clasic atemporal, pastele cu ricotta și nuci sunt un prim fel care, în simplitatea sa, încorporează o versatilitate surprinzătoare. Cremozitatea ricottei se întâlnește cu crocantul nucilor, creând un contrast irezistibil de texturi. Aroma delicată a brânzei ricotta se îmbină perfect cu nota ușor amară a nucilor, în timp ce un vârf de nucșoară potențează toate aromele: un fel de mâncare care poate fi atât o mâncare reconfortantă, cât și un fel elegant pentru ocazii speciale. Rețeta de paste cremoase cu ricotta și nuci este foarte ușor de preparat; vă explicăm procedura pas cu pas.
Ceapa se toacă mărunt și se prăjește în ulei de măsline timp de câteva minute.
Se toacă nucile, se adaugă în tigaie și se amestecă. Apoi se prăjesc rapid.
Se amestecă ricotta într-un castron cu un strop de nucșoară, 1 lingură de apă de la paste și un vârf de cuțit de sare.
Se adaugă crema de ricotta în tigaie cu nucile. Se amestecă, se reduce focul și se lasă să se asezoneze timp de câteva minute.
Se scurg pastele fierte al dente, păstrând o parte din apa de gătit. Se toarnă pastele în tigaie și se amestecă bine toate ingredientele (se adaugă apă de gătit dacă este necesar).
Cât timp se păstrează pastele cu ricotta și nuci? Maxim 2 zile la frigider, într-un recipient etanș. Se încălzesc într-o tigaie, adăugând puțină apă fierbinte pentru a le face din nou cremoase.
Ce tipuri de paste sunt cele mai potrivite? Pastele scurte, cum ar fi tortiglioni, rigatoni, fusilli, penne sau paccheri sunt de preferat pentru brânza ricotta cremoasă. Cu toate acestea, puteți prepara acest fel de mâncare și cu spaghete, linguine sau bigoli.
Ce trebuie să faceți dacă sosul de ricotta este prea gros? Dacă sosul de ricotta este prea gros, adăugați puțină apă de gătit pentru o mâncare mai cremoasă.
Cum se toacă nucile? Le puteți toca grosier (așa cum am făcut noi) sau le puteți pasa într-un blender dacă doriți un sos mai fin.
Pot adăuga alte ingrediente la pastele cu ricotta și nuci? Da. Puteți adăuga parmezan ras pentru condimentare sau ierburi aromatice precum busuioc sau salvie.
Pot pregăti sosul de ricotta și nuci în avans? Da. După ce este gata, păstrați sosul într-un recipient etanș la frigider (maximum 2 zile).
Ce pot folosi în loc de nucșoară? Puteți prepara sosul de ricotta și cu piper negru.