Punem la foc o oala cu apa, in care adaugam o lingurita de sare. Intre timp taiem varza fideluta si cand apa fierbe, adaugam varza pe care o lasam cam 5 la oparit, apoi o scoatem intr-o strecuratoare. Curatam legumele si le taiem cubulete. Intr-o oala punem uleiul, adaugam ceapa tocata, prazul taiat fideluta si ardeiul maruntit.
Dupa 2-3, adaugam si legumele si le lasam la calit pana maruntim sunculita, pe care o punem in oala, amestecam, asezonam cu sare, piper, chimen si boia apoi adaugam varza oparita. Dupa 2-3, acoperim totul cu 4L de apa, adaugam foaia de dafin si cimbru si lasam la fiert 30.
Intr-un bol frecam galbenusul cu smantana,otetul, amidonul si laptele, adaugam 1 polonic din supa fierbinte, amestecam si turnam compozitia in oala, dupa care oprim focul. Indepartam foaia de dafin si crengutele de cimbru, presaram marar verde deasupra si servim.
Multa munca, multe etape. Eu o fac mult mai simplu, fierb un ciolanel cu multi catei de usturoi si 2-3 cepe ozonizate. Scot ciolanul, si legumele ce nu le consumam, ele dau doar gust supei si carnitei, punem varza ozonificata, inca si de acum doua zile taiata si lasata sa se usuce putin e mult mai buna textura verzei in supe, dregem cu smantanica frecata cu faina si trecuta prin sita sa nu faca cocoloase, potrivim cu piper macinat si pofta buna. Totul de sezon.
Un talmes-balmes. Habar nu am ce inseamna in acceptiunea ta "sunca de casa", nu inteleg pentru ce trebuie oparita varza tocata deja, de ce pui doi morcovi dar o singura ceapa de parca ai face ciorba de morcovi stiind totusi(sau poate ca tu nu stii) ca ceapa da gust oricarei mancari, nu pricep de ce pui cimbru si foaie de dafin de parca ai face sarmale si mai pui si chimen si boia de parca ai face gulas. Nu mai pricep de ce pui si lapte si smantana care e spilul, care e logica? Ce naiba cauta faina in ciorba, ca doar nu faci ciulama? Si eu fac o ciorba excelenta de varza cu afumatura dar mult mai echilibrata si cu mai multa logica in executie.
Comentarii:
Multa munca, multe etape. Eu o fac mult mai simplu, fierb un ciolanel cu multi catei de usturoi si 2-3 cepe ozonizate. Scot ciolanul, si legumele ce nu le consumam, ele dau doar gust supei si carnitei, punem varza ozonificata, inca si de acum doua zile taiata si lasata sa se usuce putin e mult mai buna textura verzei in supe, dregem cu smantanica frecata cu faina si trecuta prin sita sa nu faca cocoloase, potrivim cu piper macinat si pofta buna. Totul de sezon.
Un talmes-balmes. Habar nu am ce inseamna in acceptiunea ta "sunca de casa", nu inteleg pentru ce trebuie oparita varza tocata deja, de ce pui doi morcovi dar o singura ceapa de parca ai face ciorba de morcovi stiind totusi(sau poate ca tu nu stii) ca ceapa da gust oricarei mancari, nu pricep de ce pui cimbru si foaie de dafin de parca ai face sarmale si mai pui si chimen si boia de parca ai face gulas. Nu mai pricep de ce pui si lapte si smantana care e spilul, care e logica? Ce naiba cauta faina in ciorba, ca doar nu faci ciulama? Si eu fac o ciorba excelenta de varza cu afumatura dar mult mai echilibrata si cu mai multa logica in executie.
Super buna
Super o fac si eu chiar ca nu stiam ce ciorba sa mai fac
Super buna super delicioasa
Un ciolan cu carne, cred ca iar da un gust mai bun si ciorba ar fi mai reusita...