Se curata cartofii si se tau felii, se pun la fiert in apa cu sare, avind grije sa nu fiarba prea tare. Se storc de apa si se amesteca cu smantina si uleiul, 3 linguri de zahar, iar cind sunt reci se adauga ouale si faina, se amesteca cu mina compozitia pina cind se obtine o pasta mai consistenta.
Se imparte in gramajoare cam cit ar fi marimea unui gombot, se ia cite o pruna sau jumatate daca acestea sunt mai mari si se baga in fiecare gramajoare in parte. Cu mina umeda se ia apoi fiecare gramajoara si se modeleaza astfel incit gombotii sa fie rotunzi .
Se pune un vas cu apa la foc si cind apa fierbe, se adauga gombotii sa fiarba la foc mic. Cind acestia se ridica la suprafata sunt fierti si se strecoara si se aseaza pe farfurii intinse.
Separat intr-o tigaie se incinge uleiul cca. 150 ml se pune pesmetul sa se prajeasca pina cind capata o culoare rosiatica ,dar se amesteca tot timpul pt a nu se arde si prajii prea tare.
Se trage tigaia de pe foc, se raceste si se amesteca pesmetul cu 4 linguri zahar si scortisoara dupa gust. Apoi se ia fiecare gombot in parte si se tavaleste prin aceasta compozitie. Se pot servi cu lapte ,iaurt sau simplii.