Pregatim prunele de seara,pentru a se patrunde cu zahar si scortisoara spalate,desfacute si taiate bucatele,depinde de marimea fructelor,eu le-am taiat in 4... A doua zi le punem sa se scurga de tot siropul.....
Pentru gomboti procedam in felul urmator: curatam cartofii,ii taiem cubulete si ii punem la fiert in apa rece cu sare,cand au fiert ii punem in strecuratoare sa se scurga bine de apa apoi impreuna cu 100 g unt facem un piuree de cartofi mixand bine pana obtinem o pasta fina. Lasam piuree-ul sa se raceasca complet!!!!!!! Adaugam doua oua si mixam din nou,punem faina alba si facem un aluat molcut framantand foarte usor,impartim aluatul in mai multe bucati,facem sul si taiem bucatele cat o nuca,modelam,punem 1/4 pruna si inchidem biluta,ne ajutam cu faina...nu multa!!! Punem gombotii la fiert,in apa clocotind usor... Pregatim pesmetul... Intr-o craticioara punem putin ulei sa se poata topi untul fara sa-l ardem,punem pesmetul,prajim pana capata o culoare brun-aurie...il scoatem intr-un alt vas,lasam sa se racoreasca putin,punem zahar cam 200 g si scortisoara,amestecam bine. Gombotii fierti bine ii dam prin pesmet,miscand circular vasul pana sunt inveliti total in amestecul de pesmet cu zahar. Aceasta reteta este cea mai reusita din cate am incercat sau am gustat eu...sunt deliciosi!
Cartofii sunt mai consistenti daca se fierb in coaja!Altfel, absorb o cantitate rezonabila de apa, chiar daca se lasa la scurs!Aluatul devine mai lipicios pentru ca necesita mai multa faina! Iar dupa ce sa racesc...se intaresc, nu raman moi si pufoase!De cele mai multe ori am inlocuit untul cu 1-2 linguri de ulei! Spun din experiena, am incercat toate variantele!
In primul rand ca la 1 kg cartofi au mers cam 600 gr faina..altfel se imprastia si riscai sa faci altceva...si cat timp se fierb galustele alea cu prune?
In realitate,reteta se numeste GALUSTE DE CARTOFI CU PRUNE si este o reteta din Ardeal.Modul de preparare este asemanator,doar ca tu schimbi gustul prunelor cu scortisoara Reteta este mult mai gustoasa respectind -o pe cea ardeleneasca,dar fiecare cu gusturile lui.
Comentarii:
Cartofii sunt mai consistenti daca se fierb in coaja!Altfel, absorb o cantitate rezonabila de apa, chiar daca se lasa la scurs!Aluatul devine mai lipicios pentru ca necesita mai multa faina! Iar dupa ce sa racesc...se intaresc, nu raman moi si pufoase!De cele mai multe ori am inlocuit untul cu 1-2 linguri de ulei! Spun din experiena, am incercat toate variantele!
Ee buna mama :X e delicioasa
Bravo! Aveti dreptate, e cea mai reusita reteta! Am incercat si eu multe retete, dar nici una nu o egaleaza pe aceasta.
In primul rand ca la 1 kg cartofi au mers cam 600 gr faina..altfel se imprastia si riscai sa faci altceva...si cat timp se fierb galustele alea cu prune?
Reteta e de origine svabeasca, de altfel, tot ce e aluat cu cartofi ! Sau, ungureasca ? Oricum e super satioasa si gustoasa ! Sa Fiti Binecuvantati !
In realitate,reteta se numeste GALUSTE DE CARTOFI CU PRUNE si este o reteta din Ardeal.Modul de preparare este asemanator,doar ca tu schimbi gustul prunelor cu scortisoara
Reteta este mult mai gustoasa respectind -o pe cea ardeleneasca,dar fiecare cu gusturile lui.
Este super !!!
Astea se numesc in ardeal galuste cu prune!!!!!!!!!!!!
Sunt minunati