Se pregatesc prunele bistrite: se curata de samburi, cu grija, sa nu le rupem si se presara cu cate 1/3 de lingurita de zahar amestecat cu scortisoara .
Intr-o tigaie incapatoare se incinge uleiul cu o lingura de unt si se prajeste pezmetul delicat in lipsa de pezmet puteti experimenta cu grisul.
Cartofii, in reteta originala se fierb in coaja, apoi se curata si se dau prin masina de tocat o alta varianta ar fi cartofii curatati de coaja si fierti ca pt piure, apoi, bine-bine scursi de apa, se pot zdrobi cu instrumentul special.
Cand s-au racit cartofii, se adauga oul si faina, in care am amestecat in prealabil drojdia instant se obtine un aluat licipios, care se rastoarna pe masa bine infainata se da aluatului forma de sul/salam si se incepe formarea gomboturilor.
Cu palmele bine infainate, se formeaza cate un disc, exteriorul e bine infaintat, interiorul nu, in care asezam cate o pruna. Se formeaza bilele/gomboturile/galustele si se pun delicat in oala cu apa clocotinda .
Se lasa la fiert pana se ridica la suprafata, apoi se scot in tigaia cu pezmet prajit puneti 3-4 galuste deodata in pezmet apoi prin miscari de du-te-vino se imbraca gomboturile frumos in pezmet gombotuile astfel pregatite se aliniaza frumos intr-o tava.
Noua ne plac si betisoarele din aluat si las mereu putin aluat la final pt a le prepara toate se pun in tava, se presara ici si colo cu cate o aluna de unt si se dau la cuptorul incins in prealabil la 375F pt 25-30 de minute sau pana se rumenesc frumos. Se servesc calduti presarati cu zahar .
Comentarii:
Se pot rumeni in pesmet intr-o tigaie ,,nu trebuie neaparat cuptor
Foarte bun
Excelent!!!