Gutuile se spala bine de puf,se taie pe jumatate pentru a scoate cotoarele si semintele si se dau pe razatoarea mare, se amesteca cu zaharul, apa si se pun la fiert.
Cand incepe sa se lege se adauga nuca si lamaia taiata felii sau cubulete si se continua fierberea pana se obtine consistenta dorita si un sirop bine legat.Cand este gata se opreste focul,se lasa sa se racoreasca putin,apoi se pune in borcanele spalate si uscate bine in prealabil si se inchid ermetic.
Pentru a verifica daca gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit si fructele sunt fierte inseamna ca gemul este gata .
Gemul nu trebuie fiert mult,deoarece prin fierbere se distrug vitaminele,iar inrosirea fortata a gutuilor distruge substanta care ajuta la gelificare, si anume pectina. Acest lucru invatat de la bunica mea si am tinut cont intotdeauna.
Comentarii (17):
Foarte buna.
Comentariul tău:Am facut acest gem si mi-a iesit minunat...o sa duc mai departe traditia!felicitari!
Comentariul tău:felicitari,ai fost singura care ma ajutat s,a inteleg reteta.foarte simpla si rapida
Minunata!
Este preferabil sa se lege mai intai siropul pt ca gutuile sa pastreze vitaminele.Inca nu am gatit-o sunt in pregatiri.Postez dupa.
Am sa incerc si eu aceasta reteta
Merge si din pere verzi, tomnatice ; dar cubulete , nu rase :)
Tu Valentina no da esti o adevarata bocatareasa ! So gemu de gutuie ce mi-o iesit. Te pup tu
Excelent de bun
Minunata reteta.