Gem de gutui cu puf galben ca de pui

Gem de gutui cu puf galben ca de pui

Gutui am?rui, cu puf galben ca de pui... Au ajuns gem. Un gem tare bun ?i parfumat. Dintr-o farfurie de gutui rase, o can? de zah?r, o l?mâie, un baton de scor?i?oar? ?i un pahar cu ap?.

Am sp?lat bine gutuile, le-am cur??at de coaj? ?i le-am dat pe r?z?toarea mare, apoi le-am amestecat cu zah?rul.

Am l?sat gutuile s? se odihneasc? cu zah?rul cam o or?, apoi le-am pus la fiert. Pentru c? nu era suficient suc, am ad?ugat un pahar cu ap?. Nu mai ?tiu cât am l?sat la fiert, dar ?tiu c?, dup? ce ?i-au schimbat culoarea, am ad?ugat l?mâia t?iat? felii.

M-am ales cu un borcan ?i ceva de gem.

Are o culoare foarte frumoas?, care se schimb? în func?ie de cât de mult st? la fiert. Cu cât fierbe mai mult, cu atât este mai ro?u.

Pu?ine dulce?uri ?i gemuri au atâta toamn? în ele...

P.S. Era s?-i uit pe prietenii mei diabetici! Gutuile sunt fructe recomandate în alimenta?ia diabeticilor, având o concentra?ie a zaharurilor cuprins? între 6 ?i 13%. Gemul de gutui poate fi preparat cu îndulcitor în loc de zah?r ori, dac? gutuile sunt foarte coapte ?i v? plac gemurile acri?oare, chiar numai din ap? ?i fructe. Pectina pe care gutuile o con?in (în concentra?ie mult mai mare decât alte fructe) va favoriza legarea gemului, dac? ave?i r?bdare s? îl fierbe?i bine.


B Buc?t?reli la borcan

Comentarii

Punctează această reţetă: