Dovleacul este un aliment complex, cu un pret accesibil, de la care sunt folosite florile, semintele si miezul. Fiind o leguma tare care se consuma cu precadere prelucrata termic, dovleacul se pastreaza proaspat luni de zile, fiind usor de depozitat.
Pe timpul iernii dovleacul poate fi depozitat pentru 3-4 luni in spatii bine ventilate, la temperatura scazuta. Odata taiat, trebuie consumat in maxim 2 zile, timp in care se poate pastra la frigider sau in congelator daca nu se consuma imediat.
Miezul de dovleac este un aliat de baza in curele de slabire datorita consumului sau scazut de calorii. Bogat in fibre, beta-caroten, potasiu, magneziu, vitamina C si E, dovleacul are multiple intrebuintari in bucataria romaneasca si in bucataria internationala.
Nu exista roman care sa nu fi
mancat dovleac copt macar o data, intr-o seara rece de toamna sau de iarna, in compania celor dragi. Placinta cu dovleac este un desert traditional romanesc foarte gustos, consumat cu precadere in perioada rece sau in timpul posturilor religioase.
Dovleacul se poate gati prin fierbere pe foc, la aburi, sau prin coacere la cuptor. Se poate consuma si crud, in salate.
Haideti sa vedem si o colectie de retete cu dovleac.