Cunoscut ca si fasolea garbazo, fasolea ceci, bengal gram sau mazarea egipteana, nautul ofera o sursa concentrata de proteine care poate fi savurata pe tot parcursul anului si este disponibil in stare uscata sau conservata.
Boabele de naut se pot consuma fie ca atare, fie in salate. In cazul in care nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate in apa, sa se inmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine inainte de a le pregati, la foc mic, timp de aproximativ 60 de minute.
Nautul poate fi consumat fiert, gatit la aburi, prajit (in amestec cu alte ingrediente), crud, sub forma de germeni sau chiar sub forma de popcorn. Este folosit in preparate consacrate cum ar fi humus, falafel sau curry. Poate fi folosit cu succes in salate sau fripturi, in produse alcoolice (sake), sub forma de faina, sub forma de dulciuri dupa de a fost tinut in sirop.
Cele mai cunoscute preparate culinare pe baza de naut sunt cele arabe: couscous (cu boabe intregi de naut), hummus (piure de naut), falafel (piure de naut prajit) sau tahini.
In diferite colturi ale lumii, faina de naut se foloseste pentru produse de panificatie: in Italia, se obtin din ea asa-numitele panelli, la Marsilia - panisse, in India - Besan Puda, in timp ce, in Afganistan si Iran, faina de naut este folosita la prepararea biscuitilor.
Haideti sa vedem o colectie de retete cu naut!
Comentarii:
Foarte util
F.bun