Curatati varza si prazul si tocati-le marunt. Curatati ghimbirul si dati-l pe razatoare.
Incalziti uleiul intr-o oala de vreo 3 litri (ca sa incapa toata varza chiar de la inceput). Secretul pentru o varza foarte gustoasa sunt condimentele insa indiferent daca folositi condimente sau nu, uleiul este cel care face varza foarte miam-miam, o echilibreaza. Eu pun aproape dublul cantitatii de ulei, dar voi faceti cum vreti. Poate o vreti mai dietetica.
Cand uleiul e bine incalzit dar nu scoate inca fum, puneti in el semintele de chimen si mustar sa pocneasca. Aruncati inauntru si frunzele de dafin, apoi adaugati rapid prazul si ghimbirul. Amestecati si lasati pe foc pret de 2 minute, apoi turnati toata varza. Presarati sare si turmeric, amestecati bine, puneti capacul si dati focul la mic.
Lasati sa fiarba in suc propriu cam 15 minute. Nu uitati sa amestecati frecvent, cam o data la 3 minute.
Cand e aproape gata, puneti celelalte condimente: paprika, cayenne. Amestecati bine, mai tineti doua minute pe foc, presarati mararul tocat si inchideti focul. Lasati sa stea vreo 5 minute, cu capacul pus.
Serviti cu mamaliga sau painite indiene fara drojdie Chapati.
OBSERVATIA 1: Varza lasa de obicei multa apa, asa ca reteta nu cere sa se adauge apa. Insa exista si verze mai uscate la care daca nu adaugati un pic de apa, se arde. Apoi depinde si de cat de mult ulei i-ati pus. Ideea e sa vedeti cum se comporta varza dupa ce ati lasat-o pret de 5 minute sa fiarba, cu capac, pe foc minim. Uneori varza lasa atat de multa zeama incat trebuie lasata ultimile 5 minute fara capac, ca sa se evapore pana ajunge la consistenta dorita. Alteori e nevoie sa-i mai adaugati 1/2 ceasca de apa.
OBSERVATIA 2: Daca folositi aceasta reteta pentru Varzari, atunci mancarea trebuie sa aiba cat mai putina apa, sa fie cat mai uscata. Altfel, o sa va fie mai greu sa lipiti marginile de aluat ale Varzarilor care se vor desface la copt.
Suna bine! Varza alba gatita astfel cu oricare dintre condimente si adaugata treptat dupa ardei gras si rosii de exemplu in cratita peste ceapa sau praz puse la prajit duce la o mancare foarte gustoasa si apreciata inclusiv pusa langa friptura dar si servita ca atare mai ales printre cei care-si tin sub control silueta. Pofta buna dragilor!
1.Daca se foloseste drojdie la foi,nu trebuie inghesuite in tava,la cald vor mai creste.2-Se poate folosi si varza murata care se desareaza si se scurge bine de apa ,se toaca si nu mai trebuie apa.Vor iesi la fel de gustoase.
Comentarii (11):
Buna condimentata
SUPER!!!
Trebuie sa fie excelenta
O sa o incerc in zilele urmatoare. pare a fi delicioasa
:)...o incerc maine!
Bun bun in post
Suna bine! Varza alba gatita astfel cu oricare dintre condimente si adaugata treptat dupa ardei gras si rosii de exemplu in cratita peste ceapa sau praz puse la prajit duce la o mancare foarte gustoasa si apreciata inclusiv pusa langa friptura dar si servita ca atare mai ales printre cei care-si tin sub control silueta. Pofta buna dragilor!
Multumesc♥
F.gustoasa,f.buna
1.Daca se foloseste drojdie la foi,nu trebuie inghesuite in tava,la cald vor mai creste.2-Se poate folosi si varza murata care se desareaza si se scurge bine de apa ,se toaca si nu mai trebuie apa.Vor iesi la fel de gustoase.