Blanda, discreta, muncitoare. O aud si acum recitandu-mi pe de rost poezii intregi de Eminescu, din copilaria ei. Si, peste toate, mirosul acela innebunitor care invada fiecare coltisor al casei, de gem de prune.
Se amesteca toate ingredientele si se obtine un aluat potrivit de tare, nelipicios, manevrabil. Se intinde cu facaletul in tava tapetata cu hartie de copt. Peste el, cu ajutorul unui cutit de masa sau cu o spatula, se intinde gemul.
Albusurile se bat spuma ca pentru bezea, se adauga zaharul, otetul, nucile si migdalele pisate. Se toarna cu grija peste prajitura si se intinde uniform. Se pune la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pe un rand mai degraba jos, la foc potrivit (170-180 de grade, mai mult de jos) cu atentie sa nu se rumeneasca prea tare, pentru 40-45 min. Pofta buna!
Se poate elimina zaharul din aluat , este suficient cel din compozitia bezelei plus ca si gemul este dulce . Se poate folosi orice aluat fraged si nu este nevoie de oua . Eu fac unul foarte bun doar cu unt , ulei , smantana , praf de copt si faina cat cuprinde ca sa nu iasa foarte tare si-l intind cu mana in tava . Adaug si coaja de lamaie , portocala si vanilie pentru ca-mi plac prajiturile cu arome naturale . In rest pare ok , mi se pare interesanta ideea cu bezea deasupra .
Comentarii (23):
Buna de tot
Arata foarte bine
Praf
Otet? Care otet si cat? Nu este trecut la ingrediente. Un praf de copt/bicarbonat/amoniac, nu, nimic de crescut?
Oare nu trebuie si bicarbonat?
Se poate elimina zaharul din aluat , este suficient cel din compozitia bezelei plus ca si gemul este dulce . Se poate folosi orice aluat fraged si nu este nevoie de oua . Eu fac unul foarte bun doar cu unt , ulei , smantana , praf de copt si faina cat cuprinde ca sa nu iasa foarte tare si-l intind cu mana in tava . Adaug si coaja de lamaie , portocala si vanilie pentru ca-mi plac prajiturile cu arome naturale . In rest pare ok , mi se pare interesanta ideea cu bezea deasupra .
Am s-o incerc cu siguranta!pare buna
Nu trebuie si praf de copt?
Foarte buna mersi
Mmh , am mancat si mai bune !