Cele 50 g de zahar se pun intr-o craticioara pe foc potrivit si se lasa, fara a se amesteca, pana se caramelizeaza. Se toarna imediat in forma de copt, iar aceasta se rasuceste usor astfel incat toata baza sa se imbrace in caramel.
O mica paranteza: forma folosita de mine are diametrul de 18cm si crema nu iese foarte inalta deci cine o doreste mai inalta poate folosi o forma mai mica sau poate mari cantitatile ingredientelor Intr-un castron se freaca bine branza-crema.
Se toarna usor laptele "evaporat", amestecand continuu. Totul se toarna intr-o craticioara, se adauga si laptele si zaharul si se tine pe foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana aproape sa inceapa sa fiarba.
Intre timp, intr-un catron se bat putin ouale intregi si galbenusurile. Peste ele se toarna usor, amestecand continuu, compozitia de lapte fierbinte. Se strecoara printr-o sita (nu foarte deasa) direct in forma de copt. Aceasta se pune in tava de la cuptor, iar in tava se toarna apa fierbinte - de aprox. de 1cm inaltime.
Se da la cuptor si se coace 50 de minute la 130°C sau pana cand crema este bine "inchegata" deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se rastoarna pe farfurie.
Intr-adevar, reteta ar trebui dublata. Eu am folosit mici recipiente pentru cuptor, dar compozitia mi-a ajuns doar pentru 5 mini-creme de zahar. Nu prea s-a justificat timpul petrecut pentru pregatire. In schimb, are un gust nemaipomenit! E mult mai buna decat reteta simpla, doar cu lapte si oua. Eu am adaugat si esenta de rom si vanilie. PS: Cine cauta, gaseste. Laptele evaporat se poate obtine din lapte praf, apa si putin unt, amestecate pe foc.
Laptele evaporat este laptele din care s-a eliminat aproximativ 60% apa; un fel de lapte condensat, dar neindulcit.