Este cel mai bun si rafinat aluat dintre aluaturile fragede frantuzesti si este baza perfecta pentru placinte, tarte cu fructe, cu crema de vanilie sau cu ciocolata.
Intr-un bol puneti untul, zaharul pudra, zaharul vanilat, sarea si faina de migdale. Amestecati pentru a avea o pasta omogena.
Apoi se adauga oul intreg si se amesteca. Trebuie sa obtineti un amestec usor cu cocoloase.
In cele din urma se adauga faina si se amesteca cu mana cat sa se incorporeze. Atenție! Nu framantati mai mult decat este necesar incorporarii fainii.
Dati forma unui disc si inveliti in folie de plastic. Bagati la frigider timp de 1 ora. (Nu dati aluatului forma de minge; aceasta va dura mult mai mult timp sa se raceasca).
Ca sa faceti aluatul maleabil din nou, puneti-l pe o suprafata presarata cu faina. Intindeti-l. Sfat: Intindeti aluatul putin cate putin. Prima data faceti o rotatie 45° si intindeti un pic. Repetati pana cand ati intins aluatul la dimensiunea dorita. Folosind aceasta tehnica ar trebui sa-l intindeti sub forma unui cerc perfect.
Rulati aluatul pe un sucitor apoi puneti-l in foma. Lipiti aluatul bine pe margini.
Utilizati sucitorul pentru a taia marginile cat mai curat. Apoi dati la rece timp de 30 de minute.
Intepati aluatul cu o furculita. In cazul in care si compozitia necesita coacere, puneti compozitia in aluat. Daca aveti nevoie doar sa coaceti aluatul (ca in cazul tartei cu capsune), coaceti timp de 20 de minute la 180°C.
Zaharul pudra : Elimina efectul de granulat al zaharului obisnuit in aluat
Timpii de repaos :Sunt foarte importanti pentru a mentine textura aluatului al carui ingredient principal este untul, care reactioneaza la temperatura. Daca lucrati aluatul prea mult, se poate incalzi si deveni lipicios.
Faina de migdale : contribuie la buna coacere a aluatului. Puteti sa o inlocuiti cu faina de alune, daca preferati.
Untul : trebuie sa fie unt de calitate, 80% grasime. Temperatura sa este importanta, ar trebui sa fie moale sau maleabil. Scoateti-l din frigider cu cateva ore inainte de prepararea aluatului sau taieti-l in bucati mici si puneti-l cateva minute intr-un loc cald pentru a se inmuia.
Framantarea : atentie, nu este un aluat care necesita o framantare buna, dimpotriva! Se amesteca ingredientele pentru pentru a se incorpora, dar nu se insista cu framantatul. Riscam sa obtinem un aluat sfaramicios sau nisipos.
Finisarea : In cazul in care la scoaterea din cuptor, marginile nu sunt egale, taiti-le uniform.
Aroma de vanille : se poate folosi dar nu este indispensabila.
Comentarii:
Foarte frumos explicat
Usor