Calitatile terapeutice ale usturoiului nu sunt ceva nou. Conform scrierilor vechi, usturoiul a fost folosit drept remediu acum 5.000 de ani, in India, medicina chineza a recunoscut puterile tamaduioare ale acestuia cu mai bine de 3.000 ani in urma.
Este adevarat, unele dintre povestile tamaduitoare ale usturoiului au calitate indoilenica, insa, multe dintre beneficiile sale au fost sustinute prin cercetari stiintifice. Principalul component activ al usturoiului este alicina, o substanta cu un puternic efect antibiotic. Stiinta moderna a demonstrat ca usturoiul este un puternic antibiotic natural cu spectru larg.
Pe de alta parte se spune ca, usturoiul ar ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol. Unele studii au aratat ca usturoiul - mai ales cel in varsta - poate avea un puternic efect antioxidant. Antioxidantii pot ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi.
Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei.
Usturoiul este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor, antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, are efect antihelmintic si anticarcinogenetic, fiind si afrodisiac. Contine vitaminele B1 si C, precum si o serie de elemente ca: Brom, Cobalt, Iod, Magneziu, Sileniu si Zinc.
Intrebarea care se pune este: cat de mult usturoi ar trebui sa manancam sau sa consumam pentru a maximiza beneficiile acestuia? Asta e greu de spus, intrucat o mare parte din cercetare este inca deficitara, iar oamenii sunt diferiti, au nevoi si tolerante diferite. Cu toate acestea Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) spune: „daca nu se prescrie altfel, doza medie zilnica este dupa cum urmeaza: usturoi proaspat = 2-5g, praf uscat = 0.4-1.2 g, ulei = 2-5 mg.”
Iata cum va puteti bucura de aroma sa puternica, in bucatarie:
- atat usturoiul matur cat si cel verde este des intrebuintat intr-o varietate de retete, mai ales ca si condiment;
- in general, frunzele sunt mai putin iuti decat cateii de usturoi si sunt folosite in retete intr-un mod similar ca si ceapa verde;
- usturoiul verde se foloseste cu succes pentru a spori aroma unor legume, a carnii, a fructelor de mare sau a altor preparate;
- cateii de usturoi sunt adaugati pentru a da un gust picant la anumite preparate ce se servesc pe paine prajita sau bruschette;
- cateii de usturoi sunt utilizati la prepararea supelor de sezon, a chutney-ului sau a diferitelor sosuri;
- cu usturoi se poate aromatiza uleiul ce va fi folosit la asezonarea oricarui fel de legume, carne, paine si paste;
- se asociaza bine cu carnea si pestele, sufleurile si supele, salatele sau marinatele;
- adevarata aroma se simte doar cand e presat sau taiat cu cutitul. Cand e prajit isi pierde gustul picant.
Cum sa scapati de mirosul de usturoi?
Pentru a indeparta mirosul de pe maini, le puteti freca cu suc de lamaie. Iar daca ati mancat usturoi si vreti ca acest miros neplacut sa nu va ramana in gura, mestecati niste frunze de patrunjel.
Usturoiul este un condiment, folosit pentru a da aroma si gust preparatelor culinare. Va recomandam sa-l utilizati cat de mult puteti in mancarurile dvs., atat crud, tocat sau presat, pentru a profita de beneficiile lui. Cu toate acestea, daca nu puteti tolera usturoiul crud, puteti adauga usturoi tocat sfarsitul procesului de gatire pentru a va bucura de aroma sa, precum si de calitatile sale nutritive.
Comentarii:
Il folosim cu succes