1 robot de patiserie cu paleta tip frunză (opțional)
folie alimentară
Hârtie de copt
Tavă cu inel de 18 cm de diametru și 8 cm inălțime
sucitor
tel
bol
Preparare
Puneți untul moale, zahărul alb și zahărul brun în vasul robotului de bucătărie. Amestecați cu paleta tip frunză, la viteză mică. Adăugați oul întreg și amestecați din nou.
Adaugați apoi vanilia, sarea, făina, praful de copt. Când aluatul este omogen, adăugați pepitele de ciocolată și amestecați până se încorporează (nu mai mult).
Transferați aluatul pe o folie alimentară și aplatizați bine. Răciți timp de 2 ore.
Pudrăm bine cu făină suprafața de lucru și întindem aluatul de fursecuri, pudrând regulat cu făină. Ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 5 mm.
Transferați aluatul în tava cu arc, unsă și tapetată cu făină. Distribuiți uniform aluatul de fursecuri în formă și puneți la congelator în timp ce pregătiți amestecul de flan (15-30 minute).
Încălziți laptele, smântâna, vanilia și zahărul într-o cratiță. Preîncălziți cuptorul la 170°C la căldură rotativă.
Puneți ouăle, gălbenușurile și zahărul într-un castron și amestecați cu un tel. Adăugați amidonul de porumb și amestecați bine. Când laptele este fierbinte, turnăm peste amestecul de ouă, puțin câte puțin, amestecând continuu.
Turnăm amestecul rezultat înapoi în cratiță (pe foc) și amestecăm continuu până când începe să fiarbă. Luăm de pe foc, adăugăm untul în bucăți mici și amestecăm bine.
Scoatem forma cu aluatul de fursecuri din congelator și turnăm amestecul de flan.
Coacem la cuptor pentru 40 de minute la 170°C la căldură rotativă. Flanul trebuie să fie auriu :-)
Scoateți din cuptor și puneți forma pe un grătar timp de o oră la temperatura camerei. Apoi, scoateți din formă și puneți pe un platou de servire și puneți platoul pe grătar timp de 1 oră la temperatura camerei. Răciți cel puțin 3 ore; cel mai bine peste noapte.
Cum știu dacă Flanul meu este gătit? Nu intrați în panică, flanul ”tremură” când iese din cuptor. Va trebui să se răcească bine pentru a deveni perfect ;-)
Pot folosi o formă mai mare? Mai mică? Dreptunghiulară? Cel mai bine este să folosiți o tavă cu arc de 18 cm în diametru și cel puțin 7 cm în înălțime. Se poate folosi și un „cerc de patiserie” dreptunghiular sau pătrat de 16 cm x 16 cm și 7 cm înălțime minimă.