Babka - cozonacul european! Aceasta minune marmorata iti satiface dorinta de dulce.
Are impletitura specifica si este insiropat cu un sirop de zahar pentru a mentine umiditatea aluatului si a nu se usca prea repede.
Daca nu vrei sa astepti pana la Sarbatori sa testezi reteta, incearc-o acum!
Amestecati drojdia uscata cu laptele caldut și apa calduta si lasati sa stea 10 minute la temperatura camerei.
Puneti faina, sarea si zaharul in vasul robotului. Adaugati untul topit, oul si vanilia. Turnati amestecul de lapte + apa + drojdie.
Framantati la viteza 2 pana obtineți un aluat neted. Formati o minge, acoperiti-o cu un prosop, apoi lasati sa se odihneasca 2 ore la temperatura camerei. Puneti la rece timp de 1 ora.
Umplutura: Amestecati ciocolata topita, untul moale, cacaoa si zahar.
Intindeti aluatul pe o suprafata de lucru pudrata cu faina. Intindeti umplutura peste aluat. Aplicati putina apa pe marginile aluatului.
Zdrobiti nucile/alunele si presarati-le peste umplutur. Rulati aluatul. Taiati-l in jumatate, pe lungime.
Intoarceti partea taiata in sus si rasuciti cele doua parti impreuna. Aduceti cele doua capete impreuna si asezati aluatul impletit intr-o forma chec cu unt. Lasati sa se odihneasca 1 ora, acoperit cu un prosop..
Coacetți 25 min la 180° C. Pregatiti siropul: puneti zaharul si apa intr-o cratita la foc mic. Luati de pe foc dupa 10 minute.
Ungeti partea superioara a cozonacului cu sirop si puneti la cuptor timp de 5 minute la 180° C.
Lasati sa se raceasca înainte de a scoate din forma.
Comentarii:
Cata cacao?
Am sa incerc,pare super !