Ciocolata de casa a fost unul dintre dulciurile preferate ale copilariei mele. Mama mi-o facea destul de des, uneori simpla, alteori cu nuci sau alune. Haideti sa retraim impreuna cateva amintiri dulci :)
Intr-un vas de teflon am pus zaharul si apa la topit. Se amesteca din cand in cand pana se topeste si se lasa la foc mic sa fiarba vreo cateva minute. Etapa este foarte importanta intrucat zaharul trebuie sa fie bine topit si neaparat sa fiarba vreo 5 minute.
Se stinge focul si se lasa un minut sa se mai racesca (1 minut atat), apoi se adauga untul taiat cubulete.
Se amesteca pana se topeste bine untul apoi se adauga cacaoa si se amesteca bine.
Se adauga esenta de rom si se amesteca.
Apoi se incorporeaza laptele praf treptat - cam in 3-4 etape - si se amesteca bine pentru a nu face cocoloase.
Acum se adauga nucile sau alunele taiate si se amesteca bine. Eu am folosit 20 nuci intregi pe care le-am spart si le-am uscat un pic intr-o tigaie ceramica, pe foc, 3-4 minute.
Intr-o tava cu dimensiunile 30x22x5 am pus hartie de copt. Am varsat ciocolata in tava si am intins-o bine, dandu-I o forma omogena. In aceasta etapa e necesar sa folositi mainile, deci spalati-va bine pe maini si ungeti-va cu ulei de floarea soarelui. Cu mainile unse intindeti bine compozitia in tava.
Eu am pus deasupra o alta hartie de copt si am intins iar bine astfel incat suprafata sa fie plana.
Am dat tava la rece (nu neaparat in frigider) si in 2 ore se putea consuma. Eu am facut-o in decembrie si la mine in balcon erau 5 grade.
Dupa 2-3 ore se consuma cu pofta :) in prealabil se taie cubulete.
Comentarii:
Super buna