Incepem prin a taia vinetele felii subtiri.E bine sa alegem vinete tinere,fara samburi.
Fara sa mai stam pe ganduri, sa nu apuce vinetele sa se oxideze,le punem pe gratarul incins si le rumenim frumos.
La faza asta va trebuie nitica rabdare,pentru ca ies multe felii.
Dar cu rabdarea se trece marea si se intaresc prieteniile .
Sosul: A pus ulei intr-o cratita si a prajit ceapa si usturoiul taiate marunt.A adaugat apoi bulionul,sare,piper,frunze de busuioc uscat.Daca aveti busuioc proaspat,cu atat mai bine .
Lasam sa fiarba 30 de minute daca bulionul e subtire,sau doar 5 minute daca aveti un bulion gros.
Ideea e ca la final sa rezulte 500 de grame de sos de rosii parfumat.
Acum incepem sa cladim gratinul,intr-o tava sau vas de ceramica sau yena , unsa cu ulei si balotata cu faina sau pesmet.
Daca il vreti mai fin,il treceti prin sita . Punem un strat subtire de sos de rosii , apoi vinete , iar sos , branza rasa si e gata primul strat.
Punem din nou vinete,sos si branza,si tot asa pana cand treminam toate ingredientele . Peste ultimul stat de vinete , se pune sos si parmezan ras.
Reteta spune 50 de grame parmezan . A pus din belsug. Asa arata gratinul inainte de socul fin. Se coace in cuptor,la 180 de grade ,timp de 30 de minute.
Inainte de a-l servi , lasati-l 15 minute sa se odihneasca si apoi taiati felii cu un cutit foarte ascutit. Se serveste simplu,sau cu smantana.