Petitchef

Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana

Italia nu duce lipsă de specialități, una mai delicioasă decât alta... Gratin de vinete cu parmezan este un gratin vegetarian simplu și delicios, ideal pentru a-i face pe cei mai reticenți să mănânce legume. Acest preparat reunește toate aromele bucătăriei mediteraneană pe care o iubim: mozzarella, roșiile, busuiocul și bineînțeles vinetele, în prealabil prăjite și apoi coapte. Aici vă oferim explicații detaliate, pas cu pas despre cum să o faceți acasă :-)
Pssst, mic sfat, parmigiana este și mai bună a doua zi!

Felul principal
20 porții
40 min
10 min
30 min
Ușor

Video

YouTube

Ingrediente

20

Pentru prăjit:

Materiale

  • Tava de copt (23x15 cm)
  • Tigaie
  • Vas de gratinare6

Preparare

  • Etapa 1 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    În primul rând, îndepărtați excesul de apă din mozzarella. Tăiați-o în cuburi mici de dimensiuni egale, apoi transferați-o într-o strecurătoare pusă peste un bol. Lăsați să se scurgă în timp ce pregătiți celelalte ingrediente pentru parmigiana (din când în când puteți apăsa ușor cu o furculiță pentru a ajuta laptele să curgă).
  • Etapa 2 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Pregătiți sosul de roșii:
    Ceapa se toacă mărunt, se toarnă ulei de măsline într-o tigaie și, când este fierbinte, se adaugă ceapa. Se călește câteva minute.
  • Etapa 3 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Se adaugă sosul de roșii, câteva frunze de busuioc, se condimentează cu sare si se fierbe la foc mic timp de 30 de minute.
  • Etapa 4 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Între timp, spălați vinetele și tăiați capetele. Tăiați-le pe lungime la o grosime de aproximativ 5 mm (puteți folosi și o mandolină reglabilă).
  • Etapa 5 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Într-o tigaie cu margini înalte, încălziți uleiul și prăjiți feliile de vinete, două câte două (sau mai multe dacă tigaia este mai mare).
  • Etapa 6 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Imediat ce devin aurii, scurgeți-le și lăsați-le sa se odihneasca pe hârtie absorbantă.
  • Etapa 7 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Asamblarea:
    Turnați puțin sos de roșii pe fundul vasului, apoi faceți un prim strat de vinete.
  • Etapa 8 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Acoperiți-le cu sos de roșii, adăugați bucățile de mozzarella și stropiți generos cu parmezan ras.
  • Etapa 9 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Continuați să formați straturile în această ordine (pentru o parmigiana bună, aveți nevoie de cel puțin 3 straturi), și amintiți-vă că ultimul strat trebuie compus în această ordine: mozzarella, sos de roșii și (mult) parmezan.
  • Etapa 10 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Coaceți parmigiana în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru aproximativ 30 de minute.
  • Etapa 11 - Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
    Scoateți vasul din cuptor și lăsați să stea 10 minute la temperatura camerei înainte de servire. Iată, parmigiana ta este gata!

Observații:

Cât timp se va păstra gratinul de vinete la frigider?
Se păstrează bine 2 zile. Vă recomandăm să acoperiți vasul cu folie alimentară sau să îl tăiați în bucăți și să le puneți într-un recipient ermetic.

Pot să congelez gratinul de vinete?
Da, îl puteți congela înainte sau după gătit. În al doilea caz, așteptați până se răcește complet pentru a evita condensul atunci când puneți la congelator.

Ce tip de vinete să folosiți pentru parmigiana?
Vă recomandăm să folosiți vinete ferme, de culoare violet, deci nu prea coapte.

Pot pregăti parmigiana fără să prăjesc vinetele?
Rețeta tradițională cere prăjirea vinetelor. Cu toate acestea, este posibil să pregătiți o variantă mai ușoară de parmigiana prin prăjirea vinetelor într-o tigaie cu puțină grăsime.

Ce pot folosi în loc de vinete?
O variantă a acestei rețete, este parmigiana de dovlecei. Urmați aceiași pași ca și rețeta pentru vinete, dar vă recomandăm să prăjiți dovleceii după ce i-ați trecut mai întâi prin făină.

Se pot folosi și alte tipuri de brânză în parmigiana de vinete?
Deși rețeta tradițională folosește mozzarella, puteți experimenta și alte brânzeturi topite precum provolone sau scamorza sau Emmental, ori Comté rasă.



Echipamente de gătit

Cuptor

Poze

Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana
Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - poza 2
Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - poza 3
Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - poza 4
Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - poza 5
Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - poza 6
Gratin de vinete cu parmezan-Parmigiana - poza 7

Întrebări:




Comentarii:

Maria, 10/07/2023

Ademenitoare

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Gratin de orez cu rosii
Gratin de orez cu rosii
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Gratin de cartofi dulci cu lapte de cocos si curry
Gratin de cartofi dulci cu lapte de cocos si curry
4 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Gratin de cod si smantana
Gratin de cod si smantana
6 porții
1 h 5 m
Ușor
4.8 / 5
Rețetă Gratin irezistibil cu cartofi si somon fumé!
Gratin irezistibil cu cartofi si somon fumé!
4 porții
55 min
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Rulouri cu vinete si parmezan
Rulouri cu vinete si parmezan
4 porții
1 oră
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Tortellini cu parmezan, prosciutto crudo si busuioc
Tortellini cu parmezan, prosciutto crudo si busuioc
2 porții
2 h 5 m
Ușor
4.4 / 5

Articole conexe

Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă Zacusca - specialitate românească ce păstrează savoarea legumelor de toamnă Cine nu iubeste salata de vinete? Cine nu iubeste salata de vinete? Pizza delicioasă pregatită în casă Pizza delicioasă pregatită în casă

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează