Italia nu duce lipsă de specialități, una mai delicioasă decât alta... Gratin de vinete cu parmezan este un gratin vegetarian simplu și delicios, ideal pentru a-i face pe cei mai reticenți să mănânce legume. Acest preparat reunește toate aromele bucătăriei mediteraneană pe care o iubim: mozzarella, roșiile, busuiocul și bineînțeles vinetele, în prealabil prăjite și apoi coapte. Aici vă oferim explicații detaliate, pas cu pas despre cum să o faceți acasă :-)
Pssst, mic sfat, parmigiana este și mai bună a doua zi!
În primul rând, îndepărtați excesul de apă din mozzarella. Tăiați-o în cuburi mici de dimensiuni egale, apoi transferați-o într-o strecurătoare pusă peste un bol. Lăsați să se scurgă în timp ce pregătiți celelalte ingrediente pentru parmigiana (din când în când puteți apăsa ușor cu o furculiță pentru a ajuta laptele să curgă).
Pregătiți sosul de roșii: Ceapa se toacă mărunt, se toarnă ulei de măsline într-o tigaie și, când este fierbinte, se adaugă ceapa. Se călește câteva minute.
Se adaugă sosul de roșii, câteva frunze de busuioc, se condimentează cu sare si se fierbe la foc mic timp de 30 de minute.
Între timp, spălați vinetele și tăiați capetele. Tăiați-le pe lungime la o grosime de aproximativ 5 mm (puteți folosi și o mandolină reglabilă).
Într-o tigaie cu margini înalte, încălziți uleiul și prăjiți feliile de vinete, două câte două (sau mai multe dacă tigaia este mai mare).
Imediat ce devin aurii, scurgeți-le și lăsați-le sa se odihneasca pe hârtie absorbantă.
Asamblarea: Turnați puțin sos de roșii pe fundul vasului, apoi faceți un prim strat de vinete.
Acoperiți-le cu sos de roșii, adăugați bucățile de mozzarella și stropiți generos cu parmezan ras.
Continuați să formați straturile în această ordine (pentru o parmigiana bună, aveți nevoie de cel puțin 3 straturi), și amintiți-vă că ultimul strat trebuie compus în această ordine: mozzarella, sos de roșii și (mult) parmezan.
Coaceți parmigiana în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru aproximativ 30 de minute.
Scoateți vasul din cuptor și lăsați să stea 10 minute la temperatura camerei înainte de servire. Iată, parmigiana ta este gata!
Cât timp se va păstra gratinul de vinete la frigider? Se păstrează bine 2 zile. Vă recomandăm să acoperiți vasul cu folie alimentară sau să îl tăiați în bucăți și să le puneți într-un recipient ermetic.
Pot să congelez gratinul de vinete? Da, îl puteți congela înainte sau după gătit. În al doilea caz, așteptați până se răcește complet pentru a evita condensul atunci când puneți la congelator.
Ce tip de vinete să folosiți pentru parmigiana? Vă recomandăm să folosiți vinete ferme, de culoare violet, deci nu prea coapte.
Pot pregăti parmigiana fără să prăjesc vinetele? Rețeta tradițională cere prăjirea vinetelor. Cu toate acestea, este posibil să pregătiți o variantă mai ușoară de parmigiana prin prăjirea vinetelor într-o tigaie cu puțină grăsime.
Ce pot folosi în loc de vinete? O variantă a acestei rețete, este parmigiana de dovlecei. Urmați aceiași pași ca și rețeta pentru vinete, dar vă recomandăm să prăjiți dovleceii după ce i-ați trecut mai întâi prin făină.
Se pot folosi și alte tipuri de brânză în parmigiana de vinete? Deși rețeta tradițională folosește mozzarella, puteți experimenta și alte brânzeturi topite precum provolone sau scamorza sau Emmental, ori Comté rasă.
Comentarii:
Ademenitoare