Zacusca este un fel de mâncare cu specific românesc apreciat foarte mult atât de românii, cât și de străinii care ne vizitează țara și ne gustă delicioasele mâncăruri tradiționale. Zacusca este un fel de mâncare pregătit cu precădere în perioada de toamnă când piețele abundă de legume gustoase și sănătoase. Zacusca este pregătită din legume autohtone - gogoșari, ardei kapia, ardei gras, vinete, bostănei, ceapă și roșii, legume care se gasesc în piețe, din belșug, în lunile august, septembrie și octombrie. Fiecare gospodină are o rețetă proprie de zacuscă, rețetă care asigură reușita și care este transmisă mai departe, cu mare încredere, tuturor celor care sunt impresionați de gustul preparatului.
Zacusca se prepară în bucătăria românească pentru a fi consumată pe loc, un fel de mâncare de toamnă ce reunește savoarea legumelor de toamnă sau este preparată pentru a fi păstrată pe toata durata iernii; în acest caz este un preparat sterilizat, de tip conservă de legume care poate fi consumat până în primăvară.
În bucatăria românească există mai multe rețete de zacuscă, toate foarte gustoase. Aceste rețete de zacuscă au la bază câteva reguli esențiale pe care trebuie să le respectăm dacă dorim să obținem un preparat gustos, care să reziste toata iarna, pâna în primăvara. Preparatul trebuie scăzut la foc mic până devine consistent și trebuie sterilizat cu atenție.
Fiecare gospodină alege combinația de legume de toamnă dorită și modalitatea de pregătire a legumelor de toamnă. Zacusca poate fi pregătită din legume coapte în prealabil și curățate sau poate fi pregătită din legume proaspete. Printre ingredientele nelipsite din rețetele de zacuscă se numără ceapa, sarea, piperul, uleiul si pasta de tomate. Unele gospodine adaugă în amestec pentru un plus de aromă usturoi, cimbru și foi de dafin.
Un tip de zacuscă foarte gustos este zacusca cu ciuperci sau zacusca cu bureți; în cazul acestei rețete se adaugă, pe lângă legumele meționate, ciuperci sau bureți. În unele zone ale țării se obișnuiește să se adauge în zacuscă o cantitate foarte mică de orez pentru a conferi preparatului mai multă consistență. Printre rețetele de zacuscă apreciate se numără zacusca cu pește și zacusca cu fasole boabe.
Zacusca este o mâncare delicioasă ce merită tot efortul de a o pregăti; zacusca poate fi consumată ca atare sau poate constitui o garnitura excelentă pentru preparatele din carne. Românii obișnuiesc să consume acest preparat și în perioada de post pentru că este foarte consistent asigurând energia necesară pentru activitățile zilnice.
Comentarii (56):
Zacusca,NU este o specialitate Romineasca,nu mai scrieti minciuni
Foarte buna reteta de zacusca
Delicios!!
Avem o oferta speciala si noua ! Sistem cu totul performant si de incredere. Satisfactia celor vor ajunge sa castige bani in timpul liber este garantata ! Cereti mai multe informatii la adresa de email zkz01&yahoo.com
Mai degraba bulgaresc, intradevar cuvantul se traduce cu -gustare, aperitiv!.....dar cam toate tocaturile vin de la turci care aveau gusturi!
Ce putem spune insa despre zacusca specifica bunelor gospodine, aceea care este numai din ardei, gogosari rosii , copti in prealabil, , ca are un gust deosebit, nu trebuie date prin masina toate componentele, se poate lasa falii-falii, cum se facea acum 100 de ani, ca se musti(a bocca!)Restul celorlalte zacusti cu mai putine pretentii(necopt in prealabil)dar cu multe legume-fasole verde, dovlecel, conopida, ghebe...etc, sunt niste tocanite de altfel, dar foarte gustoase si mai putin indigeste,In casa ai nevoie mai mult de tocanite, se desface borcanul si se mananca tot pe loc, fara sa ai arsuri , ca la zacusca.
Zacusca, in primul rand, nu este specialitate romaneasca )) Vine din Rusia. Cuvantul "zacusca" se traduce mot a mot ca "gustarica". Specificul romanesc cel mai apropiat de "zacusca" ar fi traditionalul nostru ghiveci de legume. The more you know...
Aveti retete f. bune,dar doresc si o retete de sezon pt. caise (sirop,gem, etc.)
Oihuyf
Excelent
Foarte bine explicat