Spanakopita, plăcinta grecească cu spanac și feta
Bucătăria mediteraneană este plină de rețete gustoase și colorate, iar astăzi ne îndreptăm spre Grecia pentru a descoperi o nouă specialitate: Spanakopita (te provocăm să pronunți corect numele prima dată)! Această plăcintă vegetariană cu spanac și feta vă permite să faceți ca întreaga familie să iubească legumele. O combinație perfectă între crocantul aluatului filo și umplutura de spanac/feta, care ne place atât de mult :-)
Ingrediente
Materiale
- 1 pensulă
- 1 tavă cu arc cu diametrul de 24 cm
Rețete inrudite
Salata greceasca sau horiatiki
Preparare
- Tăiați ceapa și rumeniți-o câteva minute într-o tigaie, cu un strop de ulei de măsline.
- Adăugați sare, piper și usturoiul tăiat în bucăți mici. Amestecați totul apoi adaugați spanacul. Acoperiți timp de 5 minute.
- Scoateți capacul, amestecați totul, apoi acoperiți din nou timp de 5 minute. Dați deoparte.
- Într-un castron mare, amestecați ouăle, feta mărunțită, ricotta și puțin piper.
- Adăugați spanacul gătit anterior și amestecați totul bine.
- Ungeți foile filo cu ulei de măsline înainte de a le pune una peste alta. Lipiți 4 foi împreună, apoi 2 foi împreună.
- Asezati cele 4 foi filo unse cu ulei, pe fundul formei, apoi turnati umplutura. Îndoiți marginile foilor spre interior.
- Acoperiți forma cu cele două foi filo unse cu ulei și tăiați de jur împrejurul formei. Puneți excesul de foi în formă (pentru a evita risipa). Puneți cercul formei deasupra și introduceți marginile în tavă pentru a sigila plăcinta.
- Coaceți 45 de minute la 180°C. Acum, este gata! Adăugați semințe de susan deasupra, dacă doriți.
Observații
Cum se păstrează spanakopita?
Păstrați plăcinta la frigider până la 5 zile.
Putem elimina ricotta?
Puteți face această rețetă cu sau fără ricotta. Ricotta va aduce plăcintei un gust mai moale și o textura fină.
Putem modela spanakopita diferit?
Puteți face samosa, rulouri, mini plăcinte, nu ezitați să faceți forma dorită!