Pui prăjit coreean cu sos picant gochujang - dakgangjeong
Pui prăjit coreean cu sos picant Gochujang - Dakgangjeong
Iubitori de mâncăruri dulci-sărate și picante, această rețetă este făcută pentru voi! Ne plac aromele asiatice și nota crocantă a acestor bucățele de pui Dakgangjeong.Gochujang vă va încălzi inima și vă va duce într-o călătorie către Coreea, unde în general ne bucurăm de pui prăjit însoțit de bere, da da :-)
În Coreea, îl numim „chimaek” (치맥), combinația de „chi” pentru pui și „maek” care înseamnă bere (de consumat cu moderație desigur!) . Aici, ne place să-l însoțim cu orez basmati, pentru o masă completă și delicioasă ;-)
Urmați pașii rețetei de mai jos:
Înmuiați bucățile de pui într-un recipient umplut cu lapte. Puneți totul la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Scurgeți puiul. Păstrați puțin lapte. Amestecați puiul cu sare, piper, usturoi zdrobit și ghimbir și o lingură de lapte. Lăsați la marinat, la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Pregătiți sosul: Turnați uleiul de susan într-o tigaie și puneți la foc mediu. Adăugați sosul de soia, mirinul, oțetul de cidru, mierea, zahărul brun. La final adăugați usturoiul și ghimbirul zdrobit, gochujang si piperul. Amestecați.
Aduceți sosul la fiert. Când începe să clocotească, reduceți focul și îngroșați sosul, amestecând regulat câteva minute. Se ia de pe foc și se dă deoparte.
Treceți bucățile de pui prin amidon de porumb. Acoperiți-le bine apoi puneți-le pe o farfurie (amidonul de porumb va absorbi puțin umezeala de la pui și va adera mai bine).
Încingeți uleiul într-o cratiță sau o friteuză. Uleiul trebuie să atingă 170°C. Scufundați bucățile de pui în ulei timp de 3 minute (nu adăugați toate bucățile deodată și aveți grijă la stropire).
Scoateți bucățile când sunt aurii și puneți-le pe o farfurie cu prosoape de hârtie.
Prăjiți bucățile din nou timp de 1-2 minute. De data aceasta, puteți prăji mai multe deodată. Puneți din nou bucățile pe hârtie absorbantă.
Acoperiți bucățile de pui cu sos. Pentru mai multă aromă, puteți adăuga migdale zdrobite, susan și cepșoară tocată. Răsfățați-vă!
Cum se păstrează bucățile de pui prăjite? Le puteți congela fără griji sau le puteți păstra la frigider într-un recipient ermetic și le puteți reîncălzi într-o tigaie sau la cuptor.
Ce acompaniament este recomandat? Puteți însoți Dakgangjeong-ul cu un castron de orez simplu și legume marinate. Nu ezitați să vă inspirați din rețeta noastră pentru bibimbap, pentru a crea acompaniamente (numite banchans)! Puiul prăjit se consuma des în Coreea, însoțit de bere (atentie, abuzul de alcool este periculos pentru sănătatea dumneavoastră, consumați cu moderație). Îi spunem „chimaek” (치맥), combinația de „chi” pentru pui și „maek” care înseamnă bere.
Ce sos să însoțească puiul prăjit coreean? Aici am pregătit sosul specific rețetei, totuși iți poți stropi puiul și cu un sos pe bază de sos de soia: îngroșați sos de soia cui zahar brun și cu puțin amidon de porumb, într-o tigaie.
Nu vreau să prăjesc puiul, ce ar trebui să fac? Am testat gătirea cu o friteuză cu aer și din păcate a fost un dezastru! În schimb, vă recomandăm să adăugați amidon de porumb la a doua marinată și apoi să rumeniți bucățile de pui într-o tigaie cu puțin ulei. Apoi turnați sosul direct în tigaie și prăjiți câteva minute la foc mediu-mic.
Ce toppinguri să adăugăm? Desigur, puteți adăuga toppinguri la alegere sau nu. Înlocuiți migdalele cu alune prăjite. Înlocuiți susanul alb cu susan alb-negru.