Arancini sunt sfere din orez (cu diametrul de 8-10 cm) umplute de obicei cu un ragu din carne de porc, boabe de mazare si mozzarella, tavalite apoi prin ou si pesmet si prajite in baie de ulei.
Sunt o specialitate a bucatariei siciliene, iar numele deriva de la culoarea tipica ce seamana cu cea a portocalei. In dialectul sicilian le gasim sub denumirea de “arancinu” sau “arancini”. In partea orientala a Siciliei, in special in Catania se foloseste denumirea de arancino/arancini (pl.), iar in Palermo si zonele invecinate se foloseste denumirea de arancina/arancine (pl.)
Pentru ca vorbim de mingii de orez umplut cu ragu, mozzarella si mazare boabe si prajit in baie de ulei este clar ca nu e tocmai o mancare usoara, dar pentru a echilibra balanta calorica, puteti alege o garnitura usoara, cum ar fi niste rosii cu busuioc.
In diverse parti ale Siciliei, dar si in restul Italiei arancini se pot intalni in forme si marimi variate: de la marimea unei mingi de ping-pong, la forme conice sau cilindrice. Umpluturile pot varia si ele: de la ragu, la un mix de sos bechamel si prosciutto, spanac, vinete sau chiar variante cu peste.
Se pot manca asa cum sunt, calde sau reci, desi calde sunt mult mai bune. Se pot servi chiar si a doua zi de la preparare si pot substitui cu succes un sandvis.
Comentarii:
Par grozave !
Par foarte bune, asa ca voi incerca reteta. Seamana cu o reteta japoneza/ indoneziana, dar care nu se prajeste, se fierbe la aburi si mingiutele de orez - alltfel preparate - umplute cu ragu sunt invelite in staniol. Arancini ma atrage insa mai mult. Asa ca, multumesc.
Super reteta!
INGREDIENTE
500 g orez
30g unt
100g parmezan
3 galbenusuri
1.2l apa
mozzarela
prosciuto cotto
2 oua
pesmet
ulei pt.prajit
Puneti la fiert orez in apa sarata in asa fel incat cand orez va fi fiert apa sa fie absorbita toata in asa fel incat amidonul sa ramana si orezul va fi lipicios. Luati de pe foc adaugati untul, parmezanul si galbenusul de ou. (reteta siciliana spune ca trebuie adaugat si sofran dar cum nu aveam l-am facut fara)
Amestecati bine si apoi varsati orezul pe o farfurie mare si lasati-l sa se raceasca.
Intre timp taiati cubulete mozzarella si prosciuto.
Cand orezul s-a racit formati mici mingiute, faceti o gaura in mijloc puneti umplutura in mijloc si inchideti bine.
Treceti-le apoi prin oul batul si pesmet.
Se prajesc in ulei fierbinte
Se pot face si fara carne? metoda de preparare si cantitatile?