Mozzarella este o branza cu o traditie veche, care a aparut in sudul Italiei, cam prin secolul al 17-lea. Initial branza era produsa din lapte de bivolita, dar astazi, mozzarela provine atat din lapte de bivolita cat si din lapte de vaca.
Mozzarella este si un termen generic pentru mai multe tipuri de branzeturi italienesti (Mozzarella di Bufala, Mozzarella Fior di Latte etc). Mozzarella produsa din lapte de bivolita este cu mult superioara celei produse din lapte de vaca, oferind branzei o textura mai fina, mai moale si o aroma delicioasa. Laptele de bivolita este bogat in grasimi si contine mai multe proteine decat laptele de vaca, ceea face ca acest lapte sa fie ideal pentru producerea acestui sortiment delicios de branza.
Branza Mozarella poate fi consumata ca atare dar este si mai delicioasa daca este inclusa intr-o salata, in compania busuiocului si a rosiilor proaspete. Este o branza versatila si poate fi folosita pentru a adauga aroma sa speciala si a imprumuta textura sa fina multor feluri de mancare calda.
In bucatarie, Mozzarella este folosita in special la pizza si la paste, dar si in combinatie cu carne. O salata italieneasca care contine bucatele de Mozzarella este salata Caprese. Pentru retetele in care nu este nevoie de foc se prefera Mozzarella proaspata. Aceasta branza insa este foarte potrivita pentru mancarurile gatite.
Comentarii:
Mai mult decât excelenta, aceasta brânză, am descoperit-o cu ani în urmă când am călătorit în Italia. Am mancat-o pe cea din lapte de bivolita.
Foarte buna Mozzarella