Se rade fin coaja unei portocale. Din coaja alteia se preleveaza firisoare subtiri de coaja, pentru ornat. Se curata toate portocalele de coaja, inclusiv de stratul de membrana alba, folosind un cutit ascutit. Operatiunea se desfasoara deasupra unui vas care sa capteze sucurile. Se taie apoi portocalele printre membrane si se separa feliile. Se inlatura samburii. Se storc bine membranele ramase si se colecteaza tot sucul. Feliile de portocala se taie bucatele, sau se lasa intregi, dupa preferinta.
Cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptilor de rata, ca sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne. Se sareaza si se pipereaza pieptii.
Intre timp se caleste ceapa cateva minute la foc mic-mediu, intr-o tigaie, in 1 lingura de unt, pana ce se inmoaie si incepe sa se faca aurie. Atentie, nu trebuie sa se rumeneasca.
Se amesteca apa cu zaharul brun, intr-o cratita, la foc mediu. Se fierbe mixtura cateva minute, pana ce siropul caramelizeaza si capata o culoare aurie-bruna.
Se adauga in cratita otetul, ceapa calita si sucul de portocala si se fierb incet 5-10 minute, amestecand ocazional pana ce sosul se reduce la jumatate. Se adauga fondul si se continua alte 10-15 minute, pana ce sosul se reduce la 3/4 cana. Se adauga lichiorul si ardeiul iute si se continua alte 3-4 minute.
Intre timp se incinge o tigaie la foc mediu-iute. Se adauga pieptii de rata si se asaza pe partea cu piele. Se prajesc circa 8 minute, apoi se intorc si se continua pana ce sunt facuti si rumeniti dupa plac . Se transfera pe un fund de tocat si se lasa la odihna 10 minute.
Cat se odihneste carnea, se da sosul in clocot. Se adauga restul de unt si coaja rasa de portocala si se amesteca pana se topeste untul. Se adauga feliile de portocala si se amesteca. Se pune sosul deoparte, la cald. Se feliaza pieptii pe diagonala si se aranjeaza feliile pe farfurii individuale. Se servesc cu sos de portocale, alaturi de frunze proaspete de salata.
Comentarii:
Arata fff bine
ECELENT !