Se amesteca intr-un castron sosul de soia light cu 1 lingura de vin de orez, praf de curry, zahar si suc de lamaie. Cand solidele s-au dizolvat in lichid, se amesteca mixtura cu apa.
Se pun orezul si acest amestec intr-o caserola chinezeasca, rezistenta la flacara. Se da in clocot, la foc mediu, apoi se micsoreaza flacara cat lichidul doar sa bolboroseasca si se acopera caserola.
Se lasa sa fierba 15 minute, apoi se adauga crevetii si se acopera rapid. Se continua gatitul alte 5 minute, sau pana cand crevetii si orezul sunt facuti.
Intre timp, se incinge uleiul intr-o craticioara. Se adauga ceapa verde, usturoiul si ghimbirul si se soteaza 1 minut. Se adauga sosul de soia dark, restul de vin de orez si piperul alb si se continua 1 minut. Se ia craticioara de pe foc, se adauga uleiul brun de susan si se amesteca bine. Se serveste orezul cu creveti, direct din caserola, stropit cu sosul din craticioara si ornat cu fire de cepsoara.
Amestecul curry chinezesc nu este acelasi cu amestecul curry din magazinele noastre. Are un gust mai putin picant si o culoare mai galbena, datorata unui adaus insemnat de curcuma. Se gaseste in magazinele chinezesti de la Dragonul Rosu.
Cele doua amestecuri nu se pot substitui unul pe celalalt. Totusi, decat sa nu gatiti deloc reteta,, mai adaugati niste curcuma la curry-ul de pe piata si incercati-o astfel. Detalii despre acest amestec de mirodenii in zilele urmatoare.
A folosit cozi de creveti congelate, de la Mega Image. Se decongeleaza lent, peste noapte, in frigider.
Comentarii:
Nu e pe gustul meu (nu i-a iesit lui mami)