Fasolea se pune in apa , seara. Se fierbe a doua zi cu o lingurita cu sare, timp de 2-3 ore . Se scurge fasolea de apa in care a fiert si se paseaza . Piureul obtinut se freaca bine cu 150 ml ulei, sare dupa gust si smantana. Fiind o reteta din Ardeal, smantana nu putea lipsi, nu.
Se toaca ceapa pestisori si se prajeste pana se inmoaie, in 100 ml ulei frecat cu boia.
Fasolea se ofera acoperita cu ceapa prajita si uleiul ramas.
Asa se face in Ardeal ” fasolea facaluita” , dupa cum ne spune Radu Anton Roman.
Ardealul este mare ,dar in zona noastra in fasolea batuta nu se pune SMANTANA R.A.Roman nu are de unde sa stie chiar toate obiceiurile din toate colturile din Ardeal !!!!! Fasolea batuta(facaluita) in partile noastre de Ardeal se face asa :se fierbe fasolea apoi se da prin masina de tocat carne (robot,ce aveti la indemina )intre timp sa facut rintasul in care se pune boia de ardei si usturoi pisat la care se adauga fasolea impreuna cu putina apa de cum sa fiert fasolea ,dupa gust se pune piper macinat si sare .Se celeste ceapa taiata pestisor ,se frige carnati,slanina etc.Cite bordeie atitea obiceiuri ,pofta buna & God bless !!!!!
Comentarii:
Ardealul este mare ,dar in zona noastra in fasolea batuta nu se pune SMANTANA R.A.Roman nu are de unde sa stie chiar toate obiceiurile din toate colturile din Ardeal !!!!! Fasolea batuta(facaluita) in partile noastre de Ardeal se face asa :se fierbe fasolea apoi se da prin masina de tocat carne (robot,ce aveti la indemina )intre timp sa facut rintasul in care se pune boia de ardei si usturoi pisat la care se adauga fasolea impreuna cu putina apa de cum sa fiert fasolea ,dupa gust se pune piper macinat si sare .Se celeste ceapa taiata pestisor ,se frige carnati,slanina etc.Cite bordeie atitea obiceiuri ,pofta buna & God bless !!!!!
F.bun preparat însă tb.completată : se pune puțin usturoi,maruntit,dupa gust ci mai puțin ulei,cam 150 ml,cantitatea din rețetă e f mare
Buna
Bunut de tot!
EU ADAUG ȘI USTUROI PISAT.NU PUN BOIA DE ARDEI.CORNELIU P.ONEȘTI-BC.
Excelent!!!
F buna
Cele mai multe retete le iau de pe siteuri si sunt foarte incantata sunt super retetele:*