Punem la fiert oasele cu zarzavaturile intr-o oala mare (cred ca de 4 sau 5 litri era a mea) si le lasam vreo 2-3 ore, adaugand apa cand scade. Adaugam si cubul Knorr, sare si piper.
Strecuram supa de vita. Punem burta la fiert in supa de vita.
Aprox 30 - 40 de minute am lasat-o eu. Nu trebuie mai mult, ea e oricum prefiarta. Legumele (nu punem ambii morcovi, doar 1) le pasam in robot. Usturoiul il dam si pe el prin presa.
Amestecam smantana cu legumele pasate si cu galbenusele. Gogosarul il taiem marunt si il adaugam la ciorba. Acrim ciorba cu otetul de pe gogosari.
Puneti cate putin si gustati pana ajugeti la gustul care va place. Punem vreo 3 linguri de ciorba peste usturoi, face un mujdei si il adaugam si pe el in ciorba. Condimentam dupa gust si oprim focul.
Luam cateva linguri de ciorba si punem peste comozitia de smantana. Lasam ciorba sa se racoreasca vreo 3-4 minute, apoi adaugam smantana cu zarzavaturile si galbenusele in ciorba in fir subtire si amestecand.
Cel mai bine ar fi sa o lasti cateva ore pentru ca aromele sa se intrepatrunda, e mult mai buna dupa ce sta un timp.
1.- Ce rost mai are cubul de Knorr, daca se fierbe 1Kg. de oase de vita ? 2.- Piper la ciorba de burta ?! 3.- ...un galbenus - doua galbenusuri... 4.- Nu se pun legumele pasate, ci se scot si se arunca. Nu e supa-crema de legume! Nu se pune gogosar acru in ciorba de burta. Asta e o gaselnita bucuresteana. Strica totul. 5.- Ciorba nu se acreste in oala si nici mujdeiul nu se tufleste in oala cu ciorba. 6.- Aromele se combina, nu se interpatrund, e o ciorba nu o tesatura. 7.- Pentru culoarea caracteristica, galbuie, se caleste un morcov ras in putin ulei, si se paseaza, sau se stoarce printr-o sita foarte fina in oala cu ciorba, 8.- NICIODATA, nu vei pune otet de la gogosari si mujdei in oala cu ciorba. FINAL : Pe masa se va pune un bol generos cu smantana, un bol cu mujdei foarte concentrat si un altul cu otet NEAROMAT. Cu aceste ingrediente, fiecare comesean isi va condimenta portia din farfurie, dupa preferinte, avand ca baza preparatul din oala.
RECOMANDARE : Daca vreti sa vedeti (si sa mancati) o ciorba de burta adevarata, o veti gasi in toata Dobrogea, de la Tulcea si pana la Vama Veche. Ce se prepara in Bucuresti, Transilvania, Maramures, Banat, etc., este altceva, nu ciorba de burta. Nu stiu ce se intampla in Oltenia, n-am fost pe acolo.
Observ cu stupoare si cateva comentarii de apreciere a acestei retete mizerabile. E limpede ca nu au nimic in comun cu "bucatareala" si nici cei care le consuma n-au pic de cultura gastronomica. Urmaresc acest site din amuzament dar cateodata sunt revoltat de ineptiile postate de diversi.
Cum e posibil ca niste persoane care nu au habar de arta culinara sa ne dea noua lectii si sa posteze aici asemenea enormitati? Vad ca aici tu faci o ciorba de legume la care adaugi si burta, denaturand astfel gustul ei sublim, mai ales ca tot ce a fost bun a fost aruncat la canal, burta fiind prefiarta! Iar apoi adaugi si Knorr ca sa o faci toxica si necomestibila, pfui! Aceasta "reteta" este o catastrofa, buna de dat la porci. Cel putin ortografia e cat de cat corecta dar si aici s-au strecurat inventii proprii: "galbenuse"!!! Fatuco, du-te la manastire sa faci matanii, ca de gatit nu esti in stare!
Cred ca e o porcarie.Burta prefiarta nu are nici un gust.O ciorba adevarata se face ,pentru o oala de 7 litri 3 kg.burta bine curatata si vreo 3 kg.oase cu maduva,,picioare de vita''.Pentru culoare se pune la sfirsit morcov ras dar intr/o sita pentru a iesi numai culoarea .Zarzavatul ce se pune se arunca.Se acreste cu otet la masa si smintina,fiecare cit doreste.Se drege cu 3sau 4 galbenuse.
O asemenea aberatie n-am mai intalnit pe frumosul site Petitchef! la 2 portii pui 1 kg oase vita, pai astea se fierb ca lumea in min 2 ore! 1/2 l smantana?? Knorr?? ce cauta Knorr aici! ce insemna jumatate de telina?? o telina poate avea si 1 kg! si pastarnac! de radacina de patrunjel auzisi? Una ora si 4 minute! lol, oribil de aiurea! datorita fierberii oaselor de vita, esentiale pentru gust, dureaza, cu totul, cca 2,5 ore! de ce nu burta neprefiarta? Prin prima fierbere burta pierde primul strat/lot de esente! O capatana de usturoi mujdei la 2 portii??? Rushinica! esente...
Comentarii (21):
1.- Ce rost mai are cubul de Knorr, daca se fierbe 1Kg. de oase de vita ?
2.- Piper la ciorba de burta ?!
3.- ...un galbenus - doua galbenusuri...
4.- Nu se pun legumele pasate, ci se scot si se arunca. Nu e supa-crema de legume!
Nu se pune gogosar acru in ciorba de burta. Asta e o gaselnita
bucuresteana. Strica totul.
5.- Ciorba nu se acreste in oala si nici mujdeiul nu se tufleste in oala
cu ciorba.
6.- Aromele se combina, nu se interpatrund, e o ciorba nu o tesatura.
7.- Pentru culoarea caracteristica, galbuie, se caleste un morcov ras
in putin ulei, si se paseaza, sau se stoarce printr-o sita foarte fina in oala cu ciorba,
8.- NICIODATA, nu vei pune otet de la gogosari si mujdei in oala cu ciorba.
FINAL :
Pe masa se va pune un bol generos cu smantana, un bol cu mujdei foarte
concentrat si un altul cu otet NEAROMAT.
Cu aceste ingrediente, fiecare comesean isi va condimenta portia din farfurie,
dupa preferinte, avand ca baza preparatul din oala.
RECOMANDARE :
Daca vreti sa vedeti (si sa mancati) o ciorba de burta adevarata,
o veti gasi in toata Dobrogea, de la Tulcea si pana la Vama Veche.
Ce se prepara in Bucuresti, Transilvania, Maramures, Banat, etc., este
altceva, nu ciorba de burta. Nu stiu ce se intampla in Oltenia, n-am fost pe acolo.
B
Este ff Buna reteta, prepar.o dupa gustul tau si vb mai tirziu, si nu va mai incingeti creierele cu fel de fel de observatii timpite, doamnelor!!!
Observ cu stupoare si cateva comentarii de apreciere a acestei retete mizerabile. E limpede ca nu au nimic in comun cu "bucatareala" si nici cei care le consuma n-au pic de cultura gastronomica.
Urmaresc acest site din amuzament dar cateodata sunt revoltat de ineptiile postate de diversi.
Cum e posibil ca niste persoane care nu au habar de arta culinara sa ne dea noua lectii si sa posteze aici asemenea enormitati? Vad ca aici tu faci o ciorba de legume la care adaugi si burta, denaturand astfel gustul ei sublim, mai ales ca tot ce a fost bun a fost aruncat la canal, burta fiind prefiarta! Iar apoi adaugi si Knorr ca sa o faci toxica si necomestibila, pfui! Aceasta "reteta" este o catastrofa, buna de dat la porci. Cel putin ortografia e cat de cat corecta dar si aici s-au strecurat inventii proprii: "galbenuse"!!! Fatuco, du-te la manastire sa faci matanii, ca de gatit nu esti in stare!
Cred ca e o porcarie.Burta prefiarta nu are nici un gust.O ciorba adevarata se face ,pentru o oala de 7 litri 3 kg.burta bine curatata si vreo 3 kg.oase cu maduva,,picioare de vita''.Pentru culoare se pune la sfirsit morcov ras dar intr/o sita pentru a iesi numai culoarea .Zarzavatul ce se pune se arunca.Se acreste cu otet la masa si smintina,fiecare cit doreste.Se drege cu 3sau 4 galbenuse.
Ma voi sunteti nebuni?Nu verificati ce postati?Doua portii la 1300gr burta si 500ml smantana????
O asemenea aberatie n-am mai intalnit pe frumosul site Petitchef! la 2 portii pui 1 kg oase vita, pai astea se fierb ca lumea in min 2 ore! 1/2 l smantana?? Knorr?? ce cauta Knorr aici! ce insemna jumatate de telina?? o telina poate avea si 1 kg! si pastarnac! de radacina de patrunjel auzisi? Una ora si 4 minute! lol, oribil de aiurea! datorita fierberii oaselor de vita, esentiale pentru gust, dureaza, cu totul, cca 2,5 ore! de ce nu burta neprefiarta? Prin prima fierbere burta pierde primul strat/lot de esente! O capatana de usturoi mujdei la 2 portii??? Rushinica!
esente...
Gustos si bun
Vete a ....