Daca genunchii de vita au maduva li se astupa orificiul care contine maduva cu 1-2 lingurite sare pentru a nu iesi in timpul fierberii.
Se pun genunchii si bucatile de burta in apa curata la foc mediu. In momentul in care da intr-un clocot si se aduna multa spuma la suprafata
Stingem focul si aruncam apa si ne apucam sa spalam sub jet de apa calduta burta si genunchii, spalam oala bine bine, o umplem cu apa curata calduta, adaugam burta si genunchii (astupam din nou orificiul care contine maduva cu sare) si punem la fiert cu morcovii taiati betigase, ceapa crestata la capete in forma de cruce, telina si patrunjelul taiate si ele betigase.
Acoperim oala cu un capac si o lasam sa fiarba la foc mic 4-5 ore pana cand burta este fiarta (intepam cu furculita burta si daca trece usor atunci e gata)Scoatem burta si genunchii si le lasam sa se raceasca cat sa putem pune mana pe ele iar zarzavatul il aruncam.
Cand burta este calduta o taiem suvite subtirele. La fel procedam si cu tendoanele de pe genunchi,punem burta si tendoanele taiate inapoi in ciorba si o mai lasam pe foc 15-20 minute dupa care stingem focul si o lasam vreo 10 minute sa se odihneasca. Intr-un bol frecam galbenusurile cu smantana si cu 1 polonic de ciorba, turnam amestecul in ciorba care NU trebuie sa clocoteasca absolut deloc. Daca scoate vreun bulbucel, ciorba se va taia.
O condimentam cu sare si o mai lasam inca vreo 10 minute dupa care adaugam direct in ciorba 5-6 linguri otet de mere si 2 catei de usturoi zdrobiti sau dati prin razatoarea cu gauri mici. La fel, usturoiul nu se pune in ciorba clocotita pentru ca poate prinde un usor gust amar. Nu trebuie sa punem mai mult otet sau usturoi deoarece ciorba de burta se serveste la masa alaturi de usturoi, smantana, otet si ardei iute. In acest fel fiecare poate obtine gustul dorit. Si gata ciorbita. Se serveste alaturi de smantana, mujdei, otet si ardei iute.
Genunchiul, se poate inlocui cu o coada vaca si doua oase de vita, cu maduva; gustul e mai rafinat , acrit cu lamai.O observatie : incercati sa folositi burta de vita de la macelarie, cruda; la market burta este prefiarta, nu mai are aceleasi calitati.
Cum inca din copilarie trebuie sa ne gindim la o alimentatie sanatoasa, opinez ca tendoanele / zgirciurile de la genunchi ar face bucuria catelului. Este adevarat, la fierbere confera onctuozitate ciorbei dar atit ! Si niste gogosar acru, taiat in straifuri subtiri si adaugat mai spre sfirsit, ar fi binevenit.
Comentarii (38):
Genunchiul, se poate inlocui cu o coada vaca si doua oase de vita, cu maduva; gustul e mai rafinat , acrit cu lamai.O observatie : incercati sa folositi burta de vita de la macelarie, cruda; la market burta este prefiarta, nu mai are aceleasi calitati.
Asa se face ciorba de burta! Cu o singura observatie: se da ''fata'' ciorbei cu morcov ras fin si calit in putin ulei si apoi strecurat in oala.
Super buna !!!
F.buna
Cum inca din copilarie trebuie sa ne gindim la o alimentatie sanatoasa, opinez ca tendoanele / zgirciurile de la genunchi ar face bucuria catelului. Este adevarat, la fierbere confera onctuozitate ciorbei dar atit !
Si niste gogosar acru, taiat in straifuri subtiri si adaugat mai spre sfirsit, ar fi binevenit.
Minunata..
Morcovi fierti?
Super
Bravo
Ideala...