BlatulSe amesteca oualele cu zaharul pana se obtine o spuma. Cam 3minute cu mixerul la o viteza normala. Adaugi praful de copt, faina si cacaoa. Amesteci pana se omogenizeaza. Obtii o pasta foarte groasa, mai groasa ca la chek. O pui intr-o tava sau o cratita pe hartie de copt.
Se coace la foc mediu, cam 20-30 de minute. Blatul iese spongios, cu gust pregnant de cacao, usor amar, ceea ce il face perfect pentru crema foarte aromata si dulce.
Se scoate din forma si se las sa se raceasca putin inainte de a-l taia in 2 si a-l inveli in crema.
Crema: In aceasta crema este foarte importanta coaja rasa de lamaie, pentru ca ea contine uleiurile esentiale ce dau aroma acestei creme. Asa ca trebuie sa speli bine lamaile si sa le dai pe razatoarea mica, doar partea galbena si sa pui coaja imediat in smantana.
Intr-o cratita, departe de foc, se pune smantana dulce si coaja de lamaie si se lasa sa se aromatizeze putin, cat bati tu galbenusele. Intr-un castron bati galbenusele cu zaharul, cu un mixer, pana obtii o crema foarte densa iar albusele se albesc. Asta inseamna cam 5 minute la viteza moderata. Adaugi pliculetul de vanilie de bourbon. Adaugi galbenusele batute astfel peste smantana cu coaja de lamaie si amesteci cu un tel pana omogenizezi.
Storci cele 2 lamaii intr-un castron, cam 100ml de suc, si adaugi peste 50g de amidon si il amesteci pana se dizolva amidonul. Adaugi si amidonul dizolvat in suc de lamaie peste smantana si ouale. Pui aceasta cratita in care ai aproape toate ingredientele cremei de lamaie pe foc mic si incepi sa o amesteci cu un tel. Amesteci in continuu pe foc aceasta crema. Adaugi jumatate din cantitatea de unt si amesteci. Cat tii crema pe foc o amesteci continuu, asta este secretul dar si dificultatea cremei de lamaie. Incepe sa se ingroase la un moment dat, datorita amidonului asa ca amesteca si mai tare. Adauga restul de unt si incorporeaza-l bine in crema. Crema ta are consistenta usoara si este atat de aromata! Nu o tii mult pe foc, cam 10 minute, dar ti va parea o eternitate deoarece va trebui sa amesteci tot acest timp.
Asamblarea: Se taie blatul si se acopera cu crema de lamaie. E le-a pus pe ambele caldute, pentru ca am ales sa nu insiropez acest tort, ci sa il las sa isi traga el umezeala din crema. Dar il poti insiropa cu ce vrei tu, dar te rog eu mult nu adauga la sirop esenta de rom pentru ca il vei strica. Il decorezi dupa cum vrei si mai ales dupa cum poti. Intotdeauna cand citeam decorezi dupa imaginatie? ma gandeam ca imaginatia mea este cu mult peste posibilitatile mele de a crea ceva cat de cat decent. Matusi-mea avea o vorba despre prajituri bune dar cam intr-o rana sau cam daramate: le spunea ?calcate de tren?. Erau prajituri pe care le mancam cu lingurita direct din tava, pentru ca nu se puteau da la masa in altceva, dar erau delicioase. Asa ca tortul meu arata decent, dar daca poti sa ii faci o fata frumoasa, chiar te rog, pentru ca tortul meu, Tortul Amore merita doar ce este mai frumos, chiar daca eu nu sunt in stare sa ii fac.
Comentarii:
Excelent
Prajitura ca prajitura, dar ai un talent de a explica, de-mi lasa gura apa doar cind citind ! Felicitari !