Îi pun numele a?a, fiindc? l-am gustat prima oar? la Erika (o cuno?tin??) ?i i-am cerut instant re?eta. Care e urm?toarea:
Umplutura:
* 750 ml Vin alb (demisec sau dulce) sau suc de mere sau un amestec (pe care îl recomand)
* 1 plic zah?r vanilinat
* 250 g zah?r
* 2 plicuri de budinc? de vanilie (pentru 500 ml de fluid fiecare)
Amesteci ?i fierbi (amestecând din când în când) pân? se îngroa??.
La?i la r?cit, timp în care iei
* 1 kg mere (chiar po?i suplimenta cu 2-3 mere, fiindc? se mai pierde din cantitate), le cure?i ?i le dai pe r?z?toarea mare. Apoi le amesteci în budinc?.
! Dac? ?tii c? merele sunt prea zemoase, ideal ar fi s? scazi dinainte un pic din cantitatea de suc sau vin care intr? la budinc?. Sau le scurgi de zeam? înainte de a le ad?uga în aceasta. !
Aluatul:
Din
* 125 g unt
* 125 g zah?r
* 250 g f?in?
* un ou
* 1 zah?r vanilinat
* o linguri?? praf de copt (stins în o?et)
prepari un aluat (po?i s?-l amesteci direct cu mâna) cu care tapetezi o tav? rotund? cu perete deta?abil (ideal ar fi cu diametru = 26 cm). Aici ar fi munca cea mai mult?. Po?i împ?r?i aluatul în dou?: o parte va acoperi fundul, iar cealalt? se întinde pe peretele deta?abil.
(dac? ai un astfel de instrument, po?i întinde mai cu u?urin?? aluatul)
Torni umplutura în tava tapetat? ?i dai cu totul la cuptorul preînc?lzit la maxim 170°C (electric) / 150°C / (aer cald) / flac?r? relativ mic? (cuptor cu gaz). La?i la copt cam 90 de minute. Dac? temperatura e prea mare, umplutura se umfl? ?i d? pe din-afar?.
Când sco?i din cuptor la?i la r?cit ?i apoi pui tava cu totul peste noapte în frigider.
! Aten?ie la scosul t?vii. Înainte s? deta?ezi peretele, ideal ar fi s? desprinzi aluatul (cam aderent) cu un cu?it. Altfel crap?. !
Masa de budinc? + mere se va l?sa ?i închega. În spa?iul r?mas pui fri?c? ?i pudrezi cu cacao ?i un pic de scor?i?oar?.
Poft? bun?! Garantez c? e superdelicioas?.
Comentarii:
E cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata, l-am preparat deja de mai multe ori cu mult succes si m-am lins pe degete