Există vre-un român care să nu fi mâncat vreodată această plăcintă?
Sărată, mai puțin sărată, dar dulce niciodată!
Eram atât de speriată să fac această plăcintă, știind câtă muncă este la pregătitul foilor.
Dar dacă ai cumpărat foile de la magazin, e flore la ureche :)
Foile din comerț sunt congelate, așa că trebuie să se lase peste noapte în frigider să se decongeleze lent.
Plăcinta dobrogeană din câte știu eu, se face numai în tavă rotundă, așa că am vrut să mă conformez, numai că neavând o tavă mare cu un diametru de aprox. 40 cm am folosit 2 tăvi cu diametrul de 22.
În pachetul cu foi am găsit 18 foi subțiri și eu măsurând și calculând aveam nevoie de aprox 9 rulouri, deci am folosit câte 2 foi la un rulou.
Acum că am calculat și măsurat, m-am apucat de amestecat brânzeturile. Eu am folosit și brânză de vaci pentru că nu am vrut o plăcintă foarte sărată, deci se poate folosi și numai telemea.
Într-un castron amestecăm bine telemeaua rasă șu brânza de vaci, jumătate din smântână (250 g) și 3 ouă.
Pregătim cele 2 tăvi și le ungem cu ulei sau unt.
Luăm câte 2 foi subțirele, le ungem cu ulei (eu am uns doar una din ele, doar unde am întins compoziția de brânză).
Punem câte 3-4 linguri de brânză (sau împărțiți toată compoziția cu brânză în 9 părți egale) și o întindem bine cu o spatulă.
Răsucim și facem un rulou pe care-l așezăm în tavă pe margine. Continuăm până la terminarea foilor și a brânzei.
Rulourile se pun unul în continurea celuilalt, câte 4,5 rulouri la tavă.
Ungem rulourile din tavă cu restul de ulei și turnăm peste ele o compoziție ce o preparăm din restul de smântână (250 g) și 3 ouă bătute bine.
Se dă la cuptor la 180 grade C pentru 30 minute și 200 grade C pentru alte 10 minute, mărind temperatura se rumenește foarte frumos deasupra.
Acum nu mai rămâne decât să aveți puțintică răbdare să se răcească. De când lumea se servește cu iaurt natur de preferat de oaie, voi decideți dacă va fi iaurt, lapte sau un pahar cu vin.
Si eu fac f des cu foi congelate (Morarita sau Bella) si este ff buna dar folosesc numai o foaie la rulou. Pun in compozitia de branza razatura de lamaie si un plic de zahar vanilat.
Prea putini patiseri stiu sa prepare asa ceva.multi au consumat placinta dobrigeana cumparata din patiserii si tinuta la cald,sub lumina proiectoarelor cu halogen ore poate si zile .vrei sa incerci una adevarata? vezi patiseria la care este coada
Comentarii (80):
E placinta cu branza.Dobrogeana? Sa fim seriosi...
De cate ori am facut a avut un succes deosebit!
Sunt gustoase si " delicate"
Si eu fac f des cu foi congelate (Morarita sau Bella) si este ff buna dar folosesc numai o foaie la rulou. Pun in compozitia de branza razatura de lamaie si un plic de zahar vanilat.
Am pus 200 grs. slănină tăiată în fâșii mici și este mult mai bine
Fff.buna
Este intr-adevar delicioasa, si semana leit cu 'banitza' bulgareasca!
Pur si simplu gustoasa !
Felicitari, am incercat si eu si mi-a iesit f bine. Sugestie pt cei care au pb cu colesterolul: in loc de smantana se poate folosi iaurt
Prea putini patiseri stiu sa prepare asa ceva.multi au consumat placinta dobrigeana cumparata din patiserii si tinuta la cald,sub lumina proiectoarelor cu halogen ore poate si zile
.vrei sa incerci una adevarata?
vezi patiseria la care este coada