Aluatul cea mai grea parte daca nu aveti o masina de facut paine sau de framantat.In laptele caldut se adauga 2 linguri de faina, se dizolva drojdia si se lasa o jumatate de ora sa creasca apoi se adauga faina si toate celelalte ingrediente.
Se framinta cam 15-20 min. Albusurile se bat spuma si apoi se adauga la aluat. Se lasa la dospit 2 ore la cald, intr-un loc unde nu este curent. Se face un aluat nu prea moale, nici prea tare, asemanator cu– da stiu weird– lobul urechii.
Se intinde foaia de aluat se pune umplutura, apoi se pune o alta foaie, se impleteste sau se ruleaza, iar pe deasuprta se unge cu galbenus de ou amestecat cu zahar vanilie si putin lapte.
Cuptorul trebuie sa fie preincalzit, la 180 grade C. Se coace cam 30-40 de minute la foc potrivit. Nu se deschide cuptorul 20 de minute, pentru ca aluatul sa creasca.Umplutura cu brinza de vaci pentru pasca.
Albusurile se bat spuma, apoi se amesteca cu zaharul si restul ingredientelor.Pascutele se fac din acelasi aluat ca si cozonacul, numai ca se taie foaia de aluat in 4 si se pune umplutura la mijlocul fiecarui patrat, apoi se aduna colturile peste umplutura. Se coc la fel cu cozonacul ungand pascutele cu ou batut pe desupra.