Ati intilnit cu siguranta Shakshouka, un fel de mâncare din Maghreb, de certa origine tunisiano-ebraica si constând în ouă fierte într-un sos de roşii, ardei, usturoi si condimente ( incluzind de cele mai multe ori chimen, turmeric si ardei iute) fiind servit cu paine alba. ŞAKŞUKA turceasca este insa altceva. Shakshouka si ŞAKŞUKA... se citesc la fel dar se scriu diferit. Se gatesc intr-alt fel dar se maninca tot cu ochii, cu mintea si cu limba.
Poate ca totul tine de acea...aparenta si esenta.
Vânăta, dovlecelul şi cartoful sunt spălate, curăţate şi tăiate în bucăţele. Bucăţelele de vânătă sunt sărate şi se lasă să se odihnească 30 de minute.
Se prăjesc separat, catoful, dovlecelul şi ardeii. Vânăta este spălată, bine scursă după care este şi ea prăjită. Toate legumele sunt stratificate pe un platou care se dă deoparte.
Roşiile sunt spălate, curăţate de coajă şi seminţe, după care se toacă în bucăţele foarte mici.
Pentru sos: ceapa tocată mărunt se pune la înăbuşit în puţin ulei de măsline.După ce devine aurie se adaugă roşiile. Se lasă pe foc până sosul se îngroaşă, se adaugă usturoiul pisat şi oţetul. Se condimentează după gust. Acest sos este turnat peste legumele prăjite.
Se serveşte rece cu iaurt amestecat cu sare si usturoi pisat.
Shakshouka nu contine cartofi si otet, in schimb dupa ce se calesc legumele toate se adauga 1-2 oua. In general este o mancare folosita destul de des in armata israeliana, dar si in casele oamenilor de rand!
Comentarii:
Excelent pt mine
Bun
Multa prajeala,dar e buna!
Tunisiana nu e! Reteta este israeliana! Nu stiam ca legumele sunt gata spalate, curatate si taiate, unele sunt chiar sarate. Asa le-ai cumparat?
Sigur am intalnit cu totii shakshouka!!!!
Shakshouka nu contine cartofi si otet, in schimb dupa ce se calesc legumele toate se adauga 1-2 oua. In general este o mancare folosita destul de des in armata israeliana, dar si in casele oamenilor de rand!