Musaca à la grecque
Un amestec delicios de vinete prajite si carne de miel, parfumate cu mirodenii si plante aromatice;-)
Ingrediente
Pentru sosul de tomate :
Pentru sosul alb:
Rețete inrudite
-
Paste alla norma - paste siciliene cu vinete
-
Gratin de orez cu rosii
-
Vinete pane în stil milanez, dar vegetariene - gătite la air fryer
-
Tartă tatin cu vinete: varianta savuroasă de te lingi pe degete!
Preparare
Se curata vinetele si se taie in felii de 1 cm. Se aranjeaza pe o foaie de copt, se stropesc cu ulei de masline, sare si piper. Se coc timp de 20 de minute la 200°C.
Sosul de rosii:
Intr-o cratita puneti uleiul de masline si adaugati rosiile curatate si taiate cubulete. Se adauga sare si piper, 1/2 lingurita de scortisoara si pasta de tomate. Se amesteca si se fierbe la foc mic aproximativ 15 minute.Intr-o tigaie caliti ceapa in ulei de masline. Apoi se adauga carnea de miel tocata si se gateste.
Adaugati sosul de rosii, catelul de usturoi tocat si buchetul garni. Se amesteca si se fierbe la foc mediu timp de cateva minute.
Sosul alb:
Intr-o cratita se topeste untul si se adauga faina. Se amesteca bine.Adaugati laptele treptat, amestecand bine cu un tel. In cazul in care amestecul are cocoloase, utilizati repede un mixer. Se amesteca pe foc pana cand sosul alb se ingroasa.
Luati de pe foc si adaugati oul batut. Amestecati rapid.
Intr-un vas rezistent la caldura uns cu ulei de masline, puneti la baza, vinetele (jumatate din cantitate). Se adauga carnea si se niveleaza.
Se acopera cu restul de vinete, apoi se toarna sosul alb.
Coaceti 35 minute la 180°C si fiti atent la preparat.
Gata!
Observații
Reteta traditionala:adevarata musaca greceasca se face fara sos alb
Intolerante/alergii : daca aveti intoleranta la gluten, o puteti fara lapte si fara oua.
carnea de miel : se poate inlocui cu carne de vita sau manzat.
Echipamente de gătit
Întrebări
Ce inseamna : 'garni "?
De origine franceză, bouquet garni (buchet de ierburi) este o legătură formată din mai multe verdețuri, proaspete sau uscate. În mod tradițional, bouquet garni conține pătrunjel, cimbru și foi de dafin.Pe durata timpului lung de fierbere compozitia de arome a verdeturilor formeaza o adevarata combinatie de aroma. Este un amestec de condimente de baza al bucatariei franceze.Exista foarte multe variante, in special frantuzesti, italienesti si germane.
Practic, nu exista o reteta fixa pentru bouquet garni; variantele europene includ patrunjel, cimbru, foi de dafin, rozmarin, salvie, oregano, tarhon, boabe de piper negru, ienupar etc. In general se folosesc verdeturi mai robuste, care nu-si pierd caracteristicile organo-leptice la tratament termic.
Poze cu rețata gătită de membri
Comentarii
Am facut aceasta reteta. Este foarte bună. Multumesc!
Intr-adevar,se poate si fara sos bechamel. De asemeneai, in loc de vinete pot fi folosite felii de cartofi fierti.
Am mancat musaca, dar nu am gatit-o niciodata. Sper ca intr-o buna zi sa o pot face. Reteta asta pare delicioasa.
Este foarte buna si combinatia dintre cartofi fierti, taiati felii si rondele de vinete. Am mancat asa ceva in Grecia si de atunci, asa o fac si eu.

Buchetul de ierburi (in franceza "bouquet garni") este o legatura formata din mai multe verdeturi care pot fi proaspete sau uscate. In mod traditional, acest buchet de ierburi se compune din patrunjel, cimbru si foi de dafin, insa se poate adapta preferintelor fiecaruia.