Conform definitiei ostropelul este un “fel de mancare pregatita din carne (de iepure, de pasare, de miel), prajita putin si fiarta, la care se adauga un sos din faina, ceapa si usturoi verde.”
Daca asupra originii multor feluri de mancare romanesti (exemplu sarmale) exista divergente referitoare la origine, ostropelul de pui se pare ca este felul de mancare autentic romanesc care nu are un corespondent in bucatariile straine, desi, unii spun ca se aseamana cu puiul Cacciatore al italienilor.
Ostropelul de miel se intalneste adesea la stani, gatindu-se cu maiestrie de ciobani, in ceaune mari, asezate pe pirostrii.
Ostropelul poate manca cu piure, cartofi nature, pilaf, insa noi credem ca perechea ideala este mamaliguta. Servit cu acritura (gogosari sau castraveti) face deliciul multor gurmanzi.
Tradional, se pare ca ostropelul are radacini in Muntenia, facand parte din preparatele simple din carne si legume, insa reteta ostropelului variaza de la o zona la alta, iar unele retete sunt imbogatite cu multe legume si condimente.
Pe de alta parte, conform unor inscrisuri, se pare ca ostropelul (de vacuta) facea parte din meniul Casei Regale, unde mancarea era cat se poate de simpla, axata pe cirobe, pilafuri si muraturi, completate de deserturi aproape modeste, cand cel putin seara, in mod invariabil se servea compot.
Conform meniului servit in ziua de duminica, 10 decembrie 1939, Regele Carol al II-lea primea la pranz melci cu branza, snitel pané cu cartofi si muraturi si, la desert, placinta cu mere, iar seara, supa de taitei, ostropel de vacuta si fructe.
Comentarii:
F.gustos
Dragii mei, ostropelul original se face numai cu carne, rosii, bulion sau pasta de tomate si usturoi tocat sau zdrobit. Intr-adevar reteta a suferit tot felul de modificari de la o regiune la alta dar, cu parere de rau pentru cei care o fac altfel, spun ca atat timp cat pui in ea ceapa, faina sau mai stiu eu ce legume nu se mai poate numi ostropel ci oricum altfel, tocana, mancare de ... , etc. Asa ca OSTROPELUL e unul singur !
Foarte bun!!!!!!!!!!!!!
Daca este originar din zona Munteniei atunci reteta originala nu contine ceapa si faina ci numai rosii sau bulion de rosii si mult usturoi. Daca pui ceapa, faina si doar putin usturoi aduce mai mult cu o tocana. Eu sunt din zona Munteniei si la noi asa se face.
Conform definitiei voastre data la inceputul articolului ca ar contine "sos de faina ,ceapa si usturoi verde ",seamana mai mult cu stufatul