Reteta pentru Cornete cu cacao
2 ou? mari (60 g bucata), 100 g f?in?, 20 g cacao, 100 g zah?r, 15 ml rom, 40 g unt, 100 g fri?c?.
Albu?urile se bat spum?, cu furculi?a sau cu un tel mic, se adaug? zah?rul tos ?i romul ?i se bat în continuare, pîn? cînd se înt?resc din nou; apoi, se pun g?lbenu?urile, untul topit (dar rece) ?i fri?ca, se bat de 4?5 ori, apoi se pune toat? f?ina, împreun? cu cacaua, neap?rat cernut? prin sit? de sîrm? inoxidabil?, amestecînd u?or, prin r?sturnare, de jos în sus, pîn? cînd se omogenizeaz? compozi?ia.
Se coc în tav?, uns? bine cu margarin? solid? ?i tapetat? cu f?in?, exact cum s-a ar?tat la ?Cornete“. Rezult? cca 30?32 cornete. ‘Vîrfurile se glaseaz? cu ?erbet de cacao sau cu glazur? de ciocolat? ?i, apoi, cornetele se umplu, la fel, cum s-a ar?tat în re?eta precedent?.
Reteta pentru Cornete cu nuc?
3 ou? mari, 120 g zah?r, 50 g unt, 40 g f?in?, 120 g nuci m?cinate, 15 ml rom.
Albu?urile se bat spum?, cu un tel mic sau cu furculi?a, se adaug? zah?rul tos ?i romul ?i se bat în continuare, pîn? cînd se înt?resc din nou; se pun toate g?lbenu?urile, untul topit (dar rece), se bat de 4?5 ori, apoi se adaug? f?ina, împreun? cu nucile m?cinate, amestecînd u?or, prin r?sturnare, pîn? cînd se omogenizeaz? compozi?ia.
Se ia numai din marginea compozi?iei cîte o linguri?? cu vîrf care, apoi, se întinde sub form? de rondea (cu dosul linguri?ei), cît se poate de sub?ire, pe tava tapetat? cu margarin? solid? ?i f?in?. Compozi?ia avînd nuc?, rondelele vor fi mai groase decît precedentele (cca 3 mm). Se coc, pîn? cînd se usuc? bine deasupra ?i se rumenesc pe margini de 1/2 cm (cca 10 minute), la foc mijlociu.
Se trage apoi tava la u?a cuptorului, f?r? s? se scoat? afar?; rondelele se r?stoarn? pe rînd, cu cu?itul, pe partea invers? ?i se ruleaz?, neap?rat, pe o form? de con (din carbon sau din tabl?). Acestea, fiind mai groase, nu se înt?resc imediat, de aceea trebuie s? se lase pe form?, pîn? cînd se înt?resc bine, altfel se vor l?sa ?i se vor deforma. Din acest motiv, sînt necesare 3?4 forme de con pe care se ruleaz? foile coapte; rezult? cca 20 cornete. Se glaseaz? la vîrf cu ?Glazur? de cacao” ?i se umplu, la fel, ca ?i precedentele.