Reteta pentru Baghete cu nuci sau alune
Aluatul: un ou întreg mare (60 g), un g?lbenu?, 280 g nuci sau alune, 280 g zah?r pudr?, o lingur? rom sau zeam? de l?mîie (15 ml).
Glazura: un albu?, 140 g zah?r pudr?, o lingur? zeam? de. l?mîie? un plic cu zah?r vanilat.
Oul întreg ?i g?lbenu?ul se freac? cu zah?rul pudr? ?i romul, 10 minute, sau 2 minute, cu mixerul. Nucile sau alunele se pun dinainte în tav? ?i se las? la cuptor, la foc mijlociu, 10 minute, cu u?a cuptorului deschis?, ameste-cîndu-se din cînd în cînd cu lingura, ca s? nu se rumeneasc?, ci numai s? capete gust bun de pr?jit; se freac? apoi între palme ca s? se îndep?rteze cojile uscate ?i se trec prin ma?ina de nuci. Nucile sau alunele m?cinate se amestec?: cu ou?le frecate ?i se fr?mînt?, apoi, cu mîna, ca o past?, 1?2 minute.
Compozi?ia se pune pe o foaie de nailon, pres?rat? cu pesmet din biscui?i, cernut, sau cu nuc? m?cinat? ?i i se d? forma de dreptunghi, presînd cu palma, ca s? aib? peste tot aceea?i grosime ?i marginile drepte. Se întinde cu sucitorul în foaie de 1/2 cm grosime, pres?rînd ?i deasupra pesmet sau nuc?, ca s? nu se lipeasc? de sucitor. Foaia se taie toat? odat? în baghete de 2/4 cm, cu cu?itul trecut prin f?in?. Pentru glazur?, se bate albu?ul spum?, cu furculi?a, se adaug? zah?rul pudr?, zeama de l?mîie ?i zah?rul vanilat ?i se amestec?, apoi, circular 5?6 minute, pîn? cînd se tope?te bine zah?rul ?i spuma cap?t? consisten?a unei smîntîni groase care curge pu?in.
Se de?art? în lungul ?i latul baghetelor ?i se niveleaz? cu lama unui cu?it inoxidabil. Se tapeteaz? 2?3 t?vi cu hîrtie alb?. Se introduce lama unui cu?it de mas?, trecut? prin f?in?, sub fiecare baghet? ?i se a?az? pe hîrtia alb?; distan?a între ele trebuie s? fie de 1 1/2 cm. Tava se introduce în cuptor, la foc mijlociu, cu u?a cuptorului complet deschis? ?i se las? cca 30 minute, s? se usuce glazura. Dup? 15 minute, se întoarce tava în cuptor; albu?ul va fi u?or rumenit. Dac? se închide u?a cuptorului, baghetele cresc mult ?i se deformeaz?. Dup? ce s-au copt, se las? s? se usuce bine pe un platou, în buc?t?rie. Se pot p?stra mult timp, în cutie de carton închis?.
Retete asemanatoare