Spaghetele se fierb in apa cu putina sare si o lingura de ulei de masline . Intotdeauna pastele se fierb fara capac,iar dupa ce se scurg de apa in care au fiert nu se mai trec prin jetul de apa rece. Dupa ce spaghetele au fiert, acestea se scurg de apa in care au fiert si se aseaza intr-un castron,platou sau cratita.
Dovlecelul,vanata se spala,se curata de coaja si se taie cubulete micute.Ceapa,usturoiul se curata,se spala si se toaca marunt.Rosiile se spala,se decojesc si se folosesc taiate in jumatati sau sferturi.Ciupercile proaspete se curata,se spala si se tin cateva minute in apa cu otet sau se stropesc cu putina zeama de lamaie inainte de a fi taiate feliute sau cubulete.
Ceapa,usturoiul si ciupercile proaspete se inabusa bine in 3-4 linguri ulei de masline ,se adauga cubuletele de vanata , dovlecel si ardei gras si se lasa sa fiarba. Cand sunt patrunse se adauga rosiile,suc de rosii,pasta de tomate sau ketchup dupa gust si se lasa sa fiarba la foc mic.Spre sfarsit se adauga 100 g cascaval taiat cubulete,se sareaza si condimenteaza dupa gust. Restul de cascaval se pastreaza pentru servire.
Daca folositi ciuperci la borcan ,acestea se adauga in sos dupa ce puneti rosiile. Inainte sa se opreasca focul se adauga patrunjelul tocat.Daca sosul vi se pare prea gros se mai poate adauga putina apa fiarta sau suc de rosii in sos.
Pentru servire puteti amesteca spaghetele direct cu sosul sau sa adaugati sosul peste spaghete in farfurie.