Am spalat bine aripile si gaturile de curcan si le-am pus in apa rece la fiert cu o lingurita rasa de sare. Am luat spuma pana nu s-a mai facut, pentru ca ciorba sa iasa clara si frumos colorata.
Intre timp am pregatit zarzavaturile astfel: am taiat ceapa marunt, ardeii grasi i-am taiat in fisii iar apoi feliute, morcovii si telina le-am razuit mare, cartofii i-am taiat cubulete, iar zeama de varza am fiert-o separat impreuna cu leusteanul (uscat).
Cand carnea din ciorba a fiert foarte bine, adica s-a desprins usor de pe oase, am luat oala de pe foc si am separat carnea de zeama, apoi am spalat bine oala, am pus doua linguri ulei si am inmuiat usor ceapa, apoi ardeiul gras, morcovul, telina si cartofii taiat cubulete. Am adaugat apoi zeama de carne si carnea pe care am desprins-o de pe oase. Gaturile le-am sectionat in mai multe locuri si le-am lasat cu tot cu oase. Am amestecat bine ca se se uniformizeze compozitia si am lasat oala pe foc mic pana ce au fiert legumele.
Dupa ce au fiert legumele am adaugat zeama de varza cu leusteanul, am gustat si am mai adaugat putina sare (pentru ca zeama de varza nu era deloc sarata), am pus patrunjelul verde tocat, am acoperit oala si am luat-o de pe foc.
Esti pe-acolo Dana, dar nu esti pe "ciorba de potroace". La o astfel de ciorba se pun obligatoriu si organele pasarii respective - curcan in cazul tau. NU se pun cartofi. NU se soteaza legumele. NU se fierbe zeama de varza separat. Se pune orez. Se pun rosii proaspete sau pasta de rosii. Si in general: cand s-a oprit focul, oala NU se mai acopera iar verdeata se pune dupa cateva minute bune.
Cand faci o ciorba de carne nu inteleg de ce trebuie sa calesti zarzavatul; calesti zarzavatul cand faci o ciorba de legume si nici atunci nu este obligatoriu caci iese foarte buna si fara caleala, inabuseala! Carnea trebuie fiarta impreuna cu legumele ca sa ai o ciorba buna. N-ai spus ce cantitate de ciorba iti iese la final, cat de mare este oala. Oricum, eu as mai fi pus o ceapa pentru ca ceapa da un gust excelent mancarurilor si as fi pus mai putina zeama de varza caci 1l e prea mult si ciorba e prea acra ca nu-i mai simti gustul.
Reteta este minunata,nu excelenta pentru ca nu se poate folosi la ciorba de potroace,2 tipuri de grasime - de pasare si ulei - La o ciorba de pasare este exclus a se inmuia /prajii / distuii, zarzavaturile in ulei.In afara de zeama de varza se poate folosii si borsul
Comentarii (35):
Am facut aceasta reteta ,dar nu cu zeama de varza murata caci mumi place
Tare de tare ...buna !!!
Buna,ms!
Este o ciorba destul de buna si sanatoasa
Cristoase si Fecioara Maria! Atat e de buna....mmmm
Foarte tare !
Esti pe-acolo Dana, dar nu esti pe "ciorba de potroace". La o astfel de ciorba se pun obligatoriu si organele pasarii respective - curcan in cazul tau. NU se pun cartofi. NU se soteaza legumele. NU se fierbe zeama de varza separat. Se pune orez. Se pun rosii proaspete sau pasta de rosii. Si in general: cand s-a oprit focul, oala NU se mai acopera iar verdeata se pune dupa cateva minute bune.
Cand faci o ciorba de carne nu inteleg de ce trebuie sa calesti zarzavatul; calesti zarzavatul cand faci o ciorba de legume si nici atunci nu este obligatoriu caci iese foarte buna si fara caleala, inabuseala! Carnea trebuie fiarta impreuna cu legumele ca sa ai o ciorba buna. N-ai spus ce cantitate de ciorba iti iese la final, cat de mare este oala. Oricum, eu as mai fi pus o ceapa pentru ca ceapa da un gust excelent mancarurilor si as fi pus mai putina zeama de varza caci 1l e prea mult si ciorba e prea acra ca nu-i mai simti gustul.
Reteta este minunata,nu excelenta pentru ca nu se poate folosi la ciorba de potroace,2 tipuri de grasime - de pasare si ulei - La o ciorba de pasare este exclus a se inmuia /prajii / distuii, zarzavaturile in ulei.In afara de zeama de varza se poate folosii si borsul
Am gatit reteta minunata