Se pune fasolea in multa apa sa se umfle si sa se inmoaie.
Se pun la fiert fasolea si cateva boabe de piper, in apa rece. Se lasa sa fiarba o ora si se schimba apa . Se adauga acum ceapa ,telina, rosiile, morcovul ,pastarnacul si ardeii grasi -toate tocate marunt.
Tot acum se adauga si carnea de porc , fiarta mai intai pe jumatate separat si taiata in bucati mici.
Daca zeama se mai fierbe inca o ora ” toata chestia devine un miracol” Se adauga bulion, sare, piper si cimbru dupa gust .
Se mai fierbe 10-12 minute si gata ” ninge cu patrunjel ,imbracand in straie de primavara zana buna a noptilor de iarna, care numai cu paine de tara si ceapa stropita cu otet de mere , isi arata superbele puteri.”
Pe mine nu m-a dat pe spate deloc reteta asta. E ciorba de fasole nu ciorba de legume, deci prea multe legume, si sa nu spuna careva ca e mai gustoasa asa, pentru ca trebuie sa predomine gustul de fasole si nu cel de telina si de pastarnac. Eu stiu cum se facea ciorba de fasole la tara pe vremuri cand nu exista in gradina telina si pastarnac ci doar ceapa care era de baza la orice mancare, morcov, eventual ardei gras si rosii iar rosiile obligatoriu se prajeau inainte de a fi puse in oala, si iesea o ciorba de nu te mai saturai mancand. Acum ne fandosim cu teline si pastarnaci la toate ciorbele de au ajuns sa aiba toate acelasi gust indiferent daca e de fasole sau de vacuta. La reteta asta eu n-as pune cimbru si boabe de piper pentru ca e ciorba, daca ar fi fost o fasole scazuta sau o iahnie da, erau foarte bune cimbrul si piperul. Invatati sa faceti niste delimitari intre ciorbe si mancarurile scazute pentru ca daca pui aceleasi ingrediente si la unele si la altele nu mai stii ce mananci.
Asa fasole servita cum este reteta asta nu am mancat niciodata !dar cred ca este ceva de vis! cat este de buna .Am sa incerc si eu sigur, sa o fac ,dar diferenta este ca eu fierb fasolea in mai multe ape .
Comentarii:
O fac la fel doar că mai pun și jumătate de gutuie îi dă o aromă deosebită
Pe mine nu m-a dat pe spate deloc reteta asta. E ciorba de fasole nu ciorba de legume, deci prea multe legume, si sa nu spuna careva ca e mai gustoasa asa, pentru ca trebuie sa predomine gustul de fasole si nu cel de telina si de pastarnac. Eu stiu cum se facea ciorba de fasole la tara pe vremuri cand nu exista in gradina telina si pastarnac ci doar ceapa care era de baza la orice mancare, morcov, eventual ardei gras si rosii iar rosiile obligatoriu se prajeau inainte de a fi puse in oala, si iesea o ciorba de nu te mai saturai mancand. Acum ne fandosim cu teline si pastarnaci la toate ciorbele de au ajuns sa aiba toate acelasi gust indiferent daca e de fasole sau de vacuta. La reteta asta eu n-as pune cimbru si boabe de piper pentru ca e ciorba, daca ar fi fost o fasole scazuta sau o iahnie da, erau foarte bune cimbrul si piperul. Invatati sa faceti niste delimitari intre ciorbe si mancarurile scazute pentru ca daca pui aceleasi ingrediente si la unele si la altele nu mai stii ce mananci.
Fasolea o pui la inmuiat cu o seara inainte dupa care urmezi pasii din reteta dar inainte de a minca musai o palinca iar dupa un vin de butuc
Deja imi este foame..
Interesant.......!!!!!!!!!
Daca bei si o "palincuta mica inainte" e SUPER !!
Asa fasole servita cum este reteta asta nu am mancat niciodata !dar cred ca este ceva de vis! cat este de buna .Am sa incerc si eu sigur, sa o fac ,dar diferenta este ca eu fierb fasolea in mai multe ape .