Cartofii fierti si raciti se pun in paharul blenderului cu sare, zeama de lamaie si lapte de soia, cat sa-i acopere pret de ~ o palma. Mixati pana rezulta o pasta semi-fluida, insa nu foarte groasa. Gustati si vedeti daca mai trebuie sare sau lamaie.
Apoi, adaugati ulei putin cate putin, ca la maioneza. Trebuie sa obtineti un sos de consistenta unei smantani mai lichide, din nou nu foarte gros. Cartofi cu smanatana vegetala (cantitati aproximative pentru o tava mare de aragaz).
Se incalzeste cuptorul la foc potrivit (180-200grade). Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie felii mai groase decat cele pentru cartofii prajiti. Ceapa se feliaza cat mai subtire posibil.
Intr-un bol mare se amesteca ceapa cu cartofii. Se adauga sosul si putina vegeta si se amesteca bine. Se toarna cartofii in tava mare de aragaz se pun deasupra frunzele de dafin si se dau la copt 50 minute sau pana cand sosul tinde sa prinda compozitia branzei, adica sa se intinda, iar cartofeii sunt copti.