Nu intrați în panică când vedeți toate ingredientele și pașii bibimbapului, cu puțină organizare veți vedea că nimic nu poate fi mai ușor! :-)
Numele bibimbap provine din coreeanul „bibim” care înseamnă „mixt”, și „bap” care evocă „orez”. Imaginați-vă un castron colorat și gustos, în care orezul, legumele proaspete, carnea fragedă și oul vor face amestecul PERFECT pentru o masă sănătoasă și gourmet! Și pentru a condimenta totul, folosim Gochujang (pastă de ardei iute fermentat) și pentru a-i oferi o aromă delicioasă de picant. Avantajul Bibimbap? Puteți să-l ornați după dorință cu legume de sezon, înlocuiți carnea cu pește, orice este posibil! Deci, să începem?
1 recipient etanș (sau castron + folie alimentară)
Prosop de hârtie (sau prosop)
Zdrobitor de usturoi
1 cuțit
1 curățitor de legume
1 placă de tăiat
1 tigaie
1 cratiță
2 farfurii de supă
Preparare
Marinada: Amestecați sosul de soia, oțetul de orez, cățelul de usturoi zdrobit și ghimbirul proaspăt.
Tăiați carnea fâșii și puneți-o într-un recipient ermetic. Turnați marinada, amestecați și închideți recipientul. Răciți timp de 1 oră.
Legumele: Curățați și tăiați morcovul și ceapa în julienne. Curățați și tăiați dovlecelul în stil țărănesc (jumătate de rondele).
Stergeți ciupercile shiitake cu o cârpă umedă sau cu un prosop de hârtie și tăiați-le fâșii. Spălați mugurii de fasole mung și frunzele de spanac. Tăiați cățelul de usturoi în bucăți mici.
Sosul: Amestecați sosul de soia, uleiul de susan, Gochujang-ul, zahărul și semințele de susan blond.
Orezul: Turnați orezul și apa într-o cratiță și acoperiți. Aduceți la fierbere și fierbeți apoi 10 minute, acoperit la foc mic/mediu.
Legumele: Gătiți legumele pe rând. Ceapa și spanacul vor trebui să fie gătite puțin mai mult. Ar trebui să fie moi.
Într-o tigaie turnați puțin ulei de susan, adăugați puțin usturoi tocat și prăjiți legumele repede la foc mediu/mare înainte de a le deglasa cu sos de soia.
Oul: Gătiți în ulei de susan câte 1 ou prăjit de persoana. De asemenea, puteți face un ou fiert moale gătindu-l timp de 6 minute în apă clocotită.
Carne: Rumeniți rapid carnea și marinada, într-o tigaie la foc mare.
Montaj: Puneți orezul pe fundul farfuriei. Aranjați legumele și carnea una lângă alta peste orez, lăsând un spațiu la mijloc.
Adăugați sosul bibimbap în centrul farfurii apoi așezați oul prăjit. Decorați cu semințe de susan și arpagic tocat.
Păstrarea bibimbapului: Vă sfătuim să consumați imediat bibimbap. Legumele, carnea și ouăle sunt gătite chiar înainte de degustare și nu vor avea același gust dacă sunt reîncălzite. Îl puteți păstra până la 3 zile la frigider într-un recipient ermetic. Pentru a reîncălzi vasul, vă recomandăm să sotați puțin carnea și să gătiți un ou prăjit chiar înainte de a mânca.
Cum se servește bibimbap? Există două tipuri de bibimbap. Clasicul este servit într-o farfurie, iar varianta dolsot bibimbap, este servit într-un bol de piatră fierbinte. În dolsot bibimbap, carnea sau peștele se gătesc direct pe farfurie.
Banchan: Bibimbap (precum și alte feluri de mâncare tipice din bucătăria coreeană) este servit în mod tradițional cu garnituri numite „banchan”. Poate fi kimchi (legume fermentate cu chili), legume condimentate la abur sau alte acompaniamente. În Coreea, mesele sunt pline și se obișnuiește să se folosească diferite banchan răspândite în jurul felurilor de mâncare.
Carne sau pește? Puteți servi bibimbap cu carne sau pește marinat sau chiar tartar sau pește crud. Există mai multe variante ale acestui fel de mâncare.
Sosul bibimbap: îl puteți turna direct în farfurie sau îl puteți pune lângă farfurie într-un castron mic și puteți adăuga puțin câte puțin în farfurie.
Bețișoare: coreenii mănâncă în mod tradițional cu bețișoare de metal și o lingură rotundă asortată. Cu toate acestea, puteți folosi bețișoare de bambus sau plastic, fără nicio problemă.
Ce legume să folosiți într-un bibimbap? Simțiți-vă liber să folosiți legume de sezon și să le înlocuiți pe cele folosite de noi, cu alte legume pe care le preferați sau pe care le aveți deja acasă.
Ce orez să folosiți în bibimbap? Noi am folosit orez basmati, dar puteți folosi și orez negru.
Oul: îți poți decora bibimbapul cu un ou prăjit sau cu un ou fiert moale, dar și cu un ou tomago. De obicei consumat în Japonia, este un ou fiert moale, apoi marinat peste noapte în sos de soia și mirin (este un sos pe bază de sake).
Putem face un bibimbap vegetarian? În totalitate, puteți marina tofu în loc de carne, de exemplu sau pur și simplu îl puteți face fără.
Bibimbap nu conține gluten? Atenție, bibimbap-ul poate părea fără gluten, dar sosul de soia conține gluten. Nu ezitați să îl înlocuiți cu sos tamari care nu conține gluten. Unele gochujang industriale pot conține și gluten, așa că verificați eticheta.
Ce este gochujang și unde îl pot găsi? Gochujang este o pastă de ardei iute picant, fermentată, cu note dulci și sărate, care este folosită drept condiment în bucătăria coreeană. Este utilizat pe scară largă în sosurile care însoțesc cele mai populare mâncăruri coreene. Îl veți găsi în magazinele asiatice sau chiar în secțiunea mondială a supermarketului dvs. dacă este bine aprovizionat!
Autoarea, reteta si explicaztiile sun e unele din cele imbecile cu care m-am intalnit dar autoarea este la loc de frunte. proasta cat cuprinde fara nicio rusine. Asemenea specimene ar trbui sa zaca in Muzeul Atipa.
Comentarii:
Autoarea, reteta si explicaztiile sun e unele din cele imbecile cu care m-am intalnit dar autoarea este la loc de frunte. proasta cat cuprinde fara nicio rusine. Asemenea specimene ar trbui sa zaca in Muzeul Atipa.