Se separa ouale pentru blat . Galbenusurile se amesteca cu zaharul, praful de copt stins cu otet, cacaoa si untul. Dupa ce compozitia s-a omogenizat se adauga faina si se amesteca bine. O se fie un pic grosuta compozitia.
Albusurile se bat spuma si se adauga treptat peste galbenusuri. Se amesteca bine si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt . Se baga la cuptor 15 minute ,180 grade.
Cand ciocolata topita s-a racit de tot , de bate bine cu mixerul pana se intareste si isi schimba culoarea. Trebuie sa aiba o consistenta cremoasa.Se adauga apoi albusul de ou batut, in cazul in care ati batut amandoua albusuri impreuna , puneti jumatate din spuma rezultata , cealalta se va folosi la mousseul de vanilie.Apoi se adauga frisca batuta bine , si se amesteca bine.
Gelatina se pune la hidratat 2-3 minute in apa rece, apoi se scoate se pune intr-o canita si se baga la microunde doua secunde nu mai multe , trebuie sa fie lichida , si se adauga peste mousseul de ciocolata si se amesteca bine. Se tapeteaza o tava rotunda cu folie transparenta , peste care se toarna jumatate din mousseul de ciocolata. Se baga la rece ,timp in care se prepara mousseul de vanilie.Restul mousseul de ciocolata se lasa afara sa nu se intareasca prea tare.
Se pun pe foc galbenusurile cu zaharul si se amesteca bine la foc mic pana se ingroasa , fara sa fiarba. Cand s-a ingrosat se adauga gelatina hidratata anterior 2-3 minute in apa rece , zaharul vanilat si vanilia. Se adauga laptete , se amesteca bine si se lasa sa se raceasca, timp in care se bate frisca bine. Cand galbenusurile s-au racit de tot , se adauga peste frisca batuta si se amesteca pana devine o compozitie omogena si cremoasa.
Se scoate mousseul de ciocolata de la rece . Se face un cerc dintr-un carton , si se baga in mousseul de ciocolata din tava ,lasand o margine de cca doi cm libera.In centrul cartonului se toarna jumatate din mousseul de vanilie , restul se va folosi la ornat, si se baga cinci minute iar la rece sa se intareasca mousseul de vanilie.
Se scoate de la rece , se inlatura cartonul cu grija si se toarna restul de mousse de ciocolata ramas afara, peste care se pune blatul si se apasa usor. Se lasa la rece 1-2 ore. Dupa cele doua in care tortul a stat la frigider, se scoate se intoarce tortul pe un platou, in inlatura folia transparenta si se orneaza tortul dupa gust. topit 200 gr ciocolata cu patru linguri lapte si turnat peste tort. Pe extremele tortului am ornat cu mousseul de vanilie ramas , iar in in centru presarat nuca macinata.