Se incinge cuptorul la 180 de grade.Se curata si se spala bine ratele , se condimenteaza bine cu sare si piper pe interior si pe exterior.
Se umple rata cu sferturile de portocale, ceapa si rondelele de ghimbir. Leaga picioarele fiecarei rate cu o sfoara. Cresteaza pielea de pe toata suprafata cu un cutit bine ascutit.Pune ratele cu pieptul in jos intr-o tava mare si lasa-le la cuptor 2,5 ore. In ultima jumatate de ora da focul la maxim.
Folosit in loc de tava clasica un vas de lut roman. El trebuie umplut cu apa si tinut asa 15 minute inainte de a fi introdus in cuptor. Fiind foarte poros, "inghite" multa apa care este eliberata apoi in timpul coacerii. Rata isi lasa multa grasime in timp ce se coace. scurs grasimea asta inainte de a unge rata cu glazura despre care scriu imediat, intrucat am vrut o reteta mai dietetica.
Pregateste glazura, amestecand intr-un castron mierea, chimenul, scortisoara si sucul de portocale. Scoate ratele din cuptor si unge-le pe toata suprafata cu glazura. Mai lasa-le inca 15 minute la cuptor mutat rata intr-o alta tava in care am adaugat si sucul de la 2 portocale si 2 clementine, pentru ca vroiam sa aiba un pic de sos.
Scoate tava din cuptor, acoper-o cu folie de aluminiu si las-o 30 de minute la racit. A mea a aratat asa:Pune ratele pe un tocator si folosind un cutit bine ascutit desprinde pieptul si aripile. Dupa transarea fripturii, pune carnea in farfurii si serveste cu garnitura. ales ca garnitura morcoviglazurati si cartofi copti.
Comentarii (13):
Arata foarte bine. Sper sa arate si a me la fel ca este la cuptor.
Multumesc
0.k.
Excelent!!!
O sa incerc si eu!
Usor si delicios
Arata f bine, si gustul cred, la fel!
Super bun
Super !!!
Cred ca a iesit super rata ta..dar cred ca trebuia crestata numai pielea..nu si pieptul...:)
E buna aceasta reteta