Cozonac cu nuca si cu mac

Desert
Foarte ușor
55 min

Ingrediente

8

Preparare

Preparare20 min
Gătire35 min
  • Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Nuca se amesca cu pudra de cacao.
  • Macul se macina si apoi se pune la fiert impreuna cu laptele si se tine pe foc, amestecand pana se absoarbe tot lichidul si compozitia devine "faramicioasa" .
  • Se lasa sa se raceasca. Dupa ce aceasta s-a racit complet se adauga aproximativ 3 linguri de albus; restul de albus se adauga la amestecul de nuca.
  • Alatul se imparte in doua bucati; fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie subtire - de vreo 3~5 mm grosime; deasupra se intide umplutura si se ruleaza.
  • Se lasa la crescut aproximativ o ora. Se unge cu ou deasupra si se da la cuptor pentru 40~50 minute.

Punctează această reţetă

CristinaKCristinaK

Întrebări

Ati uitata sa specificati cata faina se adauga la reteta

Se pare ca atunci cand PetitChef a trecut reteta pe site a "ratacit" randul cu link-ul spre reteta de aluat.
Pentru cozonacei am folosit jumatatea din aceasta reteta de aluat:
Aluat dulce
1 kg faina pentru paine
1 plic drojdie uscata (11g) sau 35g proaspata
2 lingurite sare
400ml lapte
200g zahar
200g unt topit
10 galbenusuri
coaja rasa de la o lamaie
esenta de vanilie
putin sofran (optional - pt. culoare)

Faina se cerne de doua ori. Galbenusurile se freaca cu sarea.
Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si sofranul si se tine, amestecand din cand in cand pana ce se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca.
In aproximativ 100 ml din laptele cu zahar se dizolva drojdia (laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, ci caldut). Se lasa la loc cald 10~15 min. dupa care se toarna peste faina. Se amesteca putin, se adauga galbenusurile, laptele, esenta de vanilie si untul. Se amesteca pana ce se incorporeaza toata faina dupa care incepe sa se framante pana ce aluatul devine elastic si nu mai este lipicios. Se pune intr-un castron, se acopera cu o folie si se lasa la crescut aproximativ o ora dupa care se poate folosi la cozonac, pasca, etc.

Poze cu rețata gătită de membri

Comentarii

Punctează această reţetă:

CristinaK

CristinaK

Se pare ca atunci cand reteta a fost preluata de pe blog s-a "ratacit" randul cu link-ul spre reteta de aluat. Pentru cozonacei am folosit jumatatea din aceasta reteta de aluat: [Aluat dulce] 1 kg faina pentru paine 1 plic drojdie uscata (11g) sau 35g proaspata 2 lingurite sare 400ml lapte 200g zahar 200g unt topit 10 galbenusuri coaja rasa de la o lamaie esenta de vanilie putin sofran (optional - pt. culoare) Faina se cerne de doua ori. Galbenusurile se freaca cu sarea. Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si sofranul si se tine, amestecand din cand in cand pana ce se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca. In aproximativ 100 ml din laptele cu zahar se dizolva drojdia (laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, ci caldut). Se lasa la loc cald 10~15 min. dupa care se toarna peste faina. Se amesteca putin, se adauga galbenusurile, laptele, esenta de vanilie si untul. Se amesteca pana ce se incorporeaza toata faina dupa care incepe sa se framante pana ce aluatul devine elastic si nu mai este lipicios. Se pune intr-un castron, se acopera cu o folie si se lasa la crescut aproximativ o ora dupa care se poate folosi la cozonac, pasca, etc.

abuz

anonymous

Aluatul cum se face??????????/

abuz

anonymous

Buna ziua, dar reteta de aluat ???? Ea era baza pentru noi incepatoarele !

abuz

anonymous

Foarte bun,nota 10 cu felicitari

abuz

anonymous

Cel mai bun

abuz