Petitchef

Cozonac cu nuca si cu mac

Desert
8 porții
20 min
35 min
Foarte ușor

Ingrediente

8

Preparare

  • Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Nuca se amesca cu pudra de cacao.
  • Macul se macina si apoi se pune la fiert impreuna cu laptele si se tine pe foc, amestecand pana se absoarbe tot lichidul si compozitia devine "faramicioasa" .
  • Se lasa sa se raceasca. Dupa ce aceasta s-a racit complet se adauga aproximativ 3 linguri de albus; restul de albus se adauga la amestecul de nuca.
  • Alatul se imparte in doua bucati; fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie subtire - de vreo 3~5 mm grosime; deasupra se intide umplutura si se ruleaza.
  • Se lasa la crescut aproximativ o ora. Se unge cu ou deasupra si se da la cuptor pentru 40~50 minute.


Poze

Cozonac cu nuca si cu mac
Cozonac cu nuca si cu mac - poza 2

Întrebări:

Ati uitata sa specificati cata faina se adauga la reteta

Răspuns:

Se pare ca atunci cand PetitChef a trecut reteta pe site a "ratacit" randul cu link-ul spre reteta de aluat. Pentru cozonacei am folosit jumatatea din aceasta reteta de aluat: Aluat dulce 1 kg faina pentru paine 1 plic drojdie uscata (11g) sau 35g proaspata 2 lingurite sare 400ml lapte 200g zahar 200g unt topit 10 galbenusuri coaja rasa de la o lamaie esenta de vanilie putin sofran (optional - pt. culoare) Faina se cerne de doua ori. Galbenusurile se freaca cu sarea. Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si sofranul si se tine, amestecand din cand in cand pana ce se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca. In aproximativ 100 ml din laptele cu zahar se dizolva drojdia (laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, ci caldut). Se lasa la loc cald 10~15 min. dupa care se toarna peste faina. Se amesteca putin, se adauga galbenusurile, laptele, esenta de vanilie si untul. Se amesteca pana ce se incorporeaza toata faina dupa care incepe sa se framante pana ce aluatul devine elastic si nu mai este lipicios. Se pune intr-un castron, se acopera cu o folie si se lasa la crescut aproximativ o ora dupa care se poate folosi la cozonac, pasca, etc.




Comentarii:

CristinaK
CristinaK, 31/12/2015

Se pare ca atunci cand reteta a fost preluata de pe blog s-a "ratacit" randul cu link-ul spre reteta de aluat. Pentru cozonacei am folosit jumatatea din aceasta reteta de aluat: [Aluat dulce] 1 kg faina pentru paine 1 plic drojdie uscata (11g) sau 35g proaspata 2 lingurite sare 400ml lapte 200g zahar 200g unt topit 10 galbenusuri coaja rasa de la o lamaie esenta de vanilie putin sofran (optional - pt. culoare) Faina se cerne de doua ori. Galbenusurile se freaca cu sarea. Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si sofranul si se tine, amestecand din cand in cand pana ce se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca. In aproximativ 100 ml din laptele cu zahar se dizolva drojdia (laptele nu trebuie sa fie prea fierbinte, ci caldut). Se lasa la loc cald 10~15 min. dupa care se toarna peste faina. Se amesteca putin, se adauga galbenusurile, laptele, esenta de vanilie si untul. Se amesteca pana ce se incorporeaza toata faina dupa care incepe sa se framante pana ce aluatul devine elastic si nu mai este lipicios. Se pune intr-un castron, se acopera cu o folie si se lasa la crescut aproximativ o ora dupa care se poate folosi la cozonac, pasca, etc.

(0) (0) Abuz
20/11/2013

Aluatul cum se face??????????/

(0) (0) Abuz
19/07/2013

Buna ziua, dar reteta de aluat ???? Ea era baza pentru noi incepatoarele !

(0) (0) Abuz
22/12/2012

Foarte bun,nota 10 cu felicitari

(0) (0) Abuz
04/11/2012

Cel mai bun

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Chec cu lamaie si mac - petitchef
Chec cu lamaie si mac - petitchef
6 porții
55 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Domuri cu nucă de cocos și ciocolată
Domuri cu nucă de cocos și ciocolată
6 porții
7 h 40 m
Ușor
5 / 5
Rețetă Tiramisu cu raffaello - aromă de nucă de cocos
Tiramisu cu raffaello - aromă de nucă de cocos
10 porții
40 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Ruladă cu fructul pasiunii si nucă de cocos
Ruladă cu fructul pasiunii si nucă de cocos
6 porții
42 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Prajitura cu dovleac placintar si nuca de cocos
Prajitura cu dovleac placintar si nuca de cocos
20 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Chec cu nuca si ciocolata
Chec cu nuca si ciocolata
6 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
5 / 5

Articole conexe

Nuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati reale Nuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati reale Retete de cozonac Retete de cozonac Painea de casa, o paine fermecata! Painea de casa, o paine fermecata!

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează