Baba ganoush, delicioasa salată libaneză de vinete
Baba ganoush! Știm că bucătăria libaneză este plină de minunății culinare. Învață cum să-ți faci singur această salată plină de arome din Orient, unde susanul, vinetele, lămâia se amestecă cu aroma câtorva semințe de rodie... Descoperă acest amestec exploziv care îți va încânta papilele gustative!
Ingrediente
Decor:
Degustare:
Materiale
- 1 furculiță
- hârtie pergament
Preparare
Mai întâi, spălați și înțepați vânăta cu o furculiță.
Coaceți vânăta. O dam la cuptor pentru 45 de minute la 200°C. Găsiți o altă metodă de gătire în comentariile de mai jos.
Scoateți din cuptor și puneți-o direct într-un recipient ermetic. Lăsați-o să stea 15 minute.
După acest timp, curățați vânăta. Aveți grijă să nu vă ardeți.
Puneți vânăta într-un bol de servire, adăugați zeama de lămâie, tahini, ulei de măsline și sare.
Amestecați totul cu o furculiță, zdrobind vinetele și încorporând bine.
E gata ! Decorați cu pătrunjel, semințe de rodie și un strop de ulei de măsline. Nu uitați de lipie!
Observații
Ce este tahini?
Tahini este un piure de susan.
Cum îmi gătesc vinetele?
Mai întâi, spălați și înțepați vinetele cu o furculiță.
Metoda cuptorului: Puneți vinetele pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și gătiți timp de 45 de minute până la 1 oră, la 200°C.
Metoda - direct pe plita aragazului: ardeți vinetele pe toate părțile direct la căldură timp de aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Coaja trebuie să devină neagră, iar pulpa trebuie să fie fragedă.
Cum să cureți ușor vinetele prăjite?
Puneți vinetele prăjite într-un recipient ermetic timp de aproximativ 15 minute. Tehnica funcționează și cu alte legume prăjite. Odată cu aburul degajat de legumele fierbinți, pielea se va desprinde mai ușor. Aveți grijă să nu vă ardeți când deschideți recipientul. Lăsați puțin la răcit înainte de a îndeparta pielea.
Cum îmi pot îmbunătăți salata?
Adăugați un strop de ulei de măsline, pătrunjel proaspăt tocat și rodie pentru o tartina gustoasa. Simțiți-vă liber să adăugați și semințe de susan.
Pot înlocui pătrunjelul cu o altă plantă aromatică?
Dacă nu vă place pătrunjelul, îl puteți înlocui cu coriandru sau chiar mentă pentru o notă de prospețime.
Cum pot mânca salata mea?
Bucurați-vă de această salată de vinete cu pâine / pita sau într-un preparat mixt. Nu ezitați să serviți baba ganoush cu bețișoare de legume.
Cât timp să păstrați baba ganoush?
Frigider: Păstrați baba ganoush într-un recipient ermetic la frigider timp de 4 până la 5 zile.
Congelator: Păstrați preparatul în congelator timp de 3 luni într-o pungă de congelare. Acest lucru vă va permite să faceți cantități mari.
De unde vine baba ganoush?
Această răspândire provine din Liban. Chiar dacă face parte din bucătăria libaneză, o veți găsi și în bucătăria siriană, turcească, armeană.